Boek
Nederlands

1812 : Napoleons fatale veldtocht naar Moskou

Adam Zamoyski (auteur)
+1
1812 : Napoleons fatale veldtocht naar Moskou
×
1812 : Napoleons fatale veldtocht naar Moskou 1812 : Napoleons fatale veldtocht naar Moskou

1812 : Napoleons fatale veldtocht naar Moskou

Napoleons invasie van Rusland en de verschrikkelijke terugtocht vanuit Moskou die daarop volgde, betekenden militair vertoon en menselijke tragedie op kolossale schaal - het eerste historische voorbeeld van totale oorlog. De uitkomst ervan is van grote betekenis geweest voor het verloop van de Europese geschiedenis. Napoleons Grande Armée, het grootste leger in de wereldgeschiedenis, had Spaanse
Titel
1812 : Napoleons fatale veldtocht naar Moskou
Auteur
Adam Zamoyski
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
1812 : Napoleon's fatal march to Moscow
Uitgever
Amsterdam: Balans, 2005
561 p., [24] p. pl. : ill.
ISBN
90-5018-653-X

Besprekingen

Belangrijke politieke en militaire evenementen in zowel het verre als nabije verleden, vormen de bouwstenen van talloze mythen die naargelang het ingenomen standpunt van wie ze beschouwt, heilig verklaard of verguisd worden. Napoleon hoort thuis in dit pantheon van historische zwaargewichten, maar tevens blijft hij nog steeds een enigma waarover de historici nog lang niet zijn uitgepraat. Van alle historische veldtochten die in de geschiedenis werden ondernomen, blijven alvast Waterloo (1815) en de slag bij Borodino (1812) tot de universele verbeelding spreken. Was de veldtocht naar Moskou een verre voorafschaduwing van Napoleons uiteindelijke nederlaag in Waterloo, zoals in de Tweede Wereldoorlog het debâcle in Stalingrad het begin van Hitlers einde inluidde?

De Amerikaanse historicus Adam Zamoyski betoogt in zijn grondig en erudiet overzicht dat de veldslag van 1812 het culminatiepunt was van een langdurige strijd tussen Frankrijk en Rusland en tussen de ideologische erfenis …Lees verder
De Russische veldtocht deed Napoleons keizerrijk de das om. Het was bovendien een enorme onderneming die het leger van dienstplichtigen uit alle hoeken van Europa door een onbeschrijfelijke ellende sleurde. Zamoyski toont zich in dit boek een uiterst bekwaam historicus met een schrijfkunst die tegen de titanische span van het gebeuren volkomen opgewassen is. Zijn brede, verhalende stijl sleept de lezer mee van de Duitse grens naar het brandende Moskou en weer terug over de winterse vlakten. Kunstig vervlochten citaten uit correspondentie en dagboeken van beide zijden brengen de personen uit het verleden dichterbij. De illustraties zijn wat flets, maar de kaartjes uitstekend. Noten, bronnenopgave en register ronden dit fascinerende boek naar behoren af.

Over Adam Zamoyski

CC BY 3.0 - Foto van/door Mariusz Kubik

Adam graaf Zamoyski (New York, 11 januari 1949) is een gerenommeerd historicus en lid van het oude Poolse adellijke geslacht der Zamoyski's. Via zijn moeder is hij verwant met de familie Czartoryski.

Biografie

Zamoyski, lid van de familie Zamoyski en zoon van Stefan graaf Zamoyski (1904-1976) en Elisabeth prinses Czartoryska (1905-1989), groeide op in het Verenigd Koninkrijk. Hij studeerde aan de Downside School en The Queen's College in Oxford. Hij was tussen 2008 en 2011 voorzitter van de beheerraad van de kunstverzameling Princes Czartoryski Foundation. In 2001 huwde hij te Londen met de artieste Emma Sergeant.

Publicaties

  • Paderewski, New York, Atheneum Books, 1982 ISBN 0689112483 ISBN 978-0689112485.
  • The Polish Way: a Thousand-Year History of the Poles and Their Culture, London, John Murray, 1987, ISBN 0-531-15069-0.
  • Chopin: a BiographyLees verder op Wikipedia