Boek
Nederlands

Als ik groot en sterk was

Agnès Laroche (auteur), Stéphanie Augusseau (illustrator), Siska Goeminne (vertaler)
Kleine Nico wou dat hij kon toveren. Dan kon hij als Super Nico opboksen tegen alle grote mensen en pestkoppen die hem lastigvallen. Hij zou ervoor zorgen dat Violet voor hem valt. Uiteindelijk beseft Nico dat hij Super Nico daarvoor helemaal niet nodig heeft.
Extra onderwerp
prentenboeken, gevoelens
Titel
Als ik groot en sterk was
Auteur
Agnès Laroche
Illustrator
Stéphanie Augusseau
Vertaler
Siska Goeminne
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Nicodème
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2012
[36] p. : ill.
ISBN
9789058387509 (hardback)

Besprekingen

De sobere kaft van Als ik groot en sterk was, met zwart-wittekening en rode accenten, oogt net zo tijdloos als het verhaal zelf. Welk kind kampt nooit met die 'grote gemene wereld', waar anderen het voor het zeggen hebben en je alleen maar kan verzuchten: 'als ik later groot ben...'?
Nico's weg naar school loopt langs herkenbare hindernissen: hij wordt onder de voet gelopen door 'grotemensenbenen', moet zijn knikkers afstaan aan een gemeen jongetje, de mopperende meester onder ogen komen omdat hij zijn schrift vergeten heeft... Na een nacht van wriemelen en woelen besluit hij dat dromen van een 'Super Nico' zinloos is. Er is alleen maar hij, niet groot en niet sterk, en wat hij wil, zal hij zelf moeten waarmaken. Dat lukt verbazend vlot en eindigt in een teder moment waarop hij en een meisje van zijn klas samen staan te blozen.
Realistische potloodtekeningen in grijstinten en een klassiek opgebouwde tekst met veel herhaling schetsen dit verhaal van de kleine, gevoeli…Lees verder

Als ik groot en sterk was

Nico is een klein ventje dat erg onzeker en verlegen is. Dat zie je aan zijn blozende wangen op de verder grijze illustraties. Door zijn kleine gestalte loopt hij verloren tussen al die 'grotemensenbenen'. Dan zou hij willen schoppen en roepen maar dat durft hij niet ... En dan wenst hij: Kon ik maar toveren. Dan zou hij 'Super Nico' zijn, groot en sterk en hij zou luid lachen en zijn tong uitsteken, naar iedereen! Bij de schoolpoort wacht pestkop Hendrik hem op en die pakt zijn knikkers af. Weer verzucht hij: Kon ik maar toveren, dan zou die Hendrik ervan lusten. Zo gaat het verder als de meester op hem moppert, als Leonie zijn tussendoortje uit zijn hand duwt. Als hij Super Nico was dan zou hij zijn woede en verdriet uitschreeuwen, zo hard dat de hele wereld het kon horen!
Maar Nico's verlegenheid speelt hem ook op andere terreinen parten. Als Violet lief voor hem is en 'Kiekeboe!' fluistert bijvoorbeeld dan is zijn stem evengoed weg en bloost hij nog heviger. Die hevige emoti…Lees verder