Boek
Nederlands

Te veel geluk : verhalen

Alice Munro (auteur), Pleuke Boyce (vertaler)
+1
Te veel geluk : verhalen
×
Te veel geluk : verhalen Te veel geluk : verhalen
In de reeks:
Genre:
Verhalen over wat onder de oppervlakte ligt van ogenschijnlijk rustige levens.
Onderwerp
Vrouwen
Titel
Te veel geluk : verhalen
Auteur
Alice Munro
Vertaler
Pleuke Boyce
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Too much happiness
Editie
4
Uitgever
Breda: World Editions, 2014
507 p. ; 15 cm
Aantekening
Zakformaat
ISBN
9789462370876 (hardback)

Besprekingen

Met Alice Munro (1931) haalt Canada haar eerste Nobelprijswinnaar Literatuur binnen — toch als we de in Canada geboren maar als kind naar de Verenigde Staten geëmigreerde schrijver Saul Bellow niet meerekenen. Nog opvallender is dat hier een kortverhalenschrijver pur sang bekroond wordt, wier verhalen haast repetitief onderzoeken wat er zich in het verleden van alledaagse personages heeft afgespeeld. Wie de grootsheid van Alice Munro ten volle wil appreciëren moet bereid zijn de woelige psychologische onderstromen bij een schijnbaar rimpelloos oppervlak te exploreren. De jubelende Britse schrijver AS Byatt is zo’n fanatiek duiker, terwijl de Amerikaanse Brett Easton Ellis eerder een klimmer is, die over het saaie oppervlak en het ontbreken van piekende Great Canadian Novels valt. Zijn twitter-bericht dat Munro overgewaardeerd wordt, slikte hij echter gauw in nadat hij sterke tegenwind kreeg van de publieke opinie.
Munro’s verhalen werden vooral in Canada bekroond, waar …Lees verder
De 81-jarige Canadese schrijfster Alice Munro ontving na de Man Booker International Prize nu ook de Nobelprijs voor literatuur 2013. In de tien verhalen in deze bundel uit 2009 staan opnieuw vrouwen centraal die moeten opboksen tegen de genadeloze kanten van het leven. Dat geldt voor de vrouw die verder moet na de dood van haar drie kinderen, voor de bedrogen vrouw die haar verlies niet kan dragen, voor de 19de-eeuwse vrouwelijke wiskundige met haar voor die tijd zeer onorthodoxe dromen. De personages zijn getekend met een vlijmscherpe pen die toch nergens meedogenloos wordt, de plotopbouw is ingenieus, de verteltoon prikkelend, nergens moraliserend. Een sterke bundel van een verdiend gelauwerd auteur. Gebonden boek in zakformaat; kleine druk.

Over Alice Munro

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door Andreas Vartdal - Andreasv op de Noors - Nynorsktalige Wikipedia

Alice Ann Munro (geboren Laidlaw, Wingham (Ontario), 10 juli 1931) is een Canadees schrijfster van korte verhalen.

In mei 2009 werd de Man Booker International Prize aan haar toegekend voor haar gehele oeuvre. In 2013 werd haar als "Meester van het hedendaagse korte verhaal" de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend.

Werken (selectie)

Opgenomen zijn de in het Nederlands vertaalde boeken, in volgorde van hun eerste verschijning in het Nederlands. Tussen haakjes de Engelse titel en het jaar van verschijning van het origineel.

  • 1988: De manen van Jupiter (The Moons of Jupiter, 1982)
  • 2000: De liefde van een goede vrouw (The Love of a Good Woman, 1998)
  • 2005: Stilte (Runaway, 2004)
  • 2008: Het uitzicht vanaf Castle Rock (The View from Castle Rock, 2006)
  • 2008: Weg van haar (Away from Her, …Lees verder op Wikipedia