Boek
Nederlands

De vijand van mijn vader

Almudena Grandes (auteur), Mia Buursma (vertaler)
Een jongetje groeit op in Zuid-Spanje in de jaren 1947 tot 1949, de periode die nu bekend staat als 'De driejarige terreur'.
Titel
De vijand van mijn vader
Auteur
Almudena Grandes
Vertaler
Mia Buursma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
El lector de Julio Verne : a guerrilla de Cencerro y el trienio del terror : Jaén, Sierra Sur 1947-1949
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Signatuur, 2013
351 p.
ISBN
9789056724610 (hardback)

Besprekingen

Maar liefst zes (onafhankelijk van elkaar te lezen) romans over de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) en de daaropvolgende Francodictatuur is Almudena Grandes van plan te schrijven. Inés y la alegría was het eerste, en De vijand van mijn vader het tweede deel in genoemde reeks. In deze laatste roman staat de periode 1947-1949 centraal. Het Francoregime is inmiddels geconsolideerd, al zijn de antifranquistische verzetsbewegingen nog volop actief, bijvoorbeeld in het Andalusische gebergte, waar de maquis — guerrillero’s — zich schuilhouden. Deze groepjes mannen — met soms een enkele vrouw — worden gesteund door de ‘rooie’ bergbewoners en hun belangrijkste inkomstenbron om de strijd te kunnen voortzetten bestaat uit berovingen en ontvoeringen. Hun acties zijn voornamelijk gericht tegen het apparaat van de Guardia Civil, onder wie ze vele slachtoffers maken. Sommige maquis groeien uit tot ware legenden, zoals de Cencerro uit deze roman, die zelfs na zijn dood blijft voortleve…Lees verder
Het verhaal van Nino, een jongetje dat opgroeit in Zuid-Spanje van 1947 tot 1949, de periode die nu bekend staat als ‘De driejarige terreur’. Nadat de fascisten in 1939 de burgeroorlog in hun voordeel hadden beslecht, is de guardia civil onder Franco nog jaren bezig geweest om iedere vorm van verzet uit te roeien. De vader van Nino is ook ‘guardia’, maar komt uit een familie van republikeinen (‘rooien’). Nino raakt bevriend met Pepe, een mysterieuze man die niet openlijk partij kiest, maar wel zijn ogen opent voor het onrecht dat al zijn dorpgenoten door de oorlog is aangedaan. Nino raakt steeds meer in de war: moet hij kiezen voor zijn vader of voor zijn nieuwe vrienden die aan de andere kant staan. Een mooi opgebouwd verhaal, waarin de gecompliceerde werkelijkheid van het na-oorlogse Spanje treffend wordt geschetst door de ogen van een kind van 9 tot 11 jaar. De Spaanse schrijfster (1960) schreef al acht romans en verhalenbundels, waarvan diverse in het Nederlands zijn vertaald. Nor…Lees verder

Over Almudena Grandes

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door FDV

Almudena Grandes Hernández (Madrid, 7 mei 1960) is een Spaanse schrijfster, columniste in het dagblad El País en vaste tafelgast in het radioprogramma Hoy por hoy van de zender Cadena SER.

Biografie

Hoewel Grandes al van jongs af aan schrijfster wil worden, studeert ze onder druk van haar moeder aan de faculteit van aardrijkskunde en geschiedenis aan de Complutense Universiteit van Madrid. Na die studie schrijft ze stukjes voor encyclopedieën. Ze debuteert als fictieschrijfster met de erotische roman Las edades de Lulú in 1989 (vertaald als Episoden uit het leven van Lulu). De roman is een groot succes en is vertaald in meer dan 20 talen.