Boek
Nederlands

Meerval en mandala : een reis door het landschap en de herinnering van Vietnam

Andrew X. Pham (auteur)

Meerval en mandala : een reis door het landschap en de herinnering van Vietnam

De schrijver, als kind als bootvluchteling uit Vietnam gevlucht, beschrijft zijn indrukken tijdens een reis per fiets door zijn land van oorsprong.
Titel
Meerval en mandala : een reis door het landschap en de herinnering van Vietnam
Auteur
Andrew X. Pham
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Catfish and mandala
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2001
366 p.
ISBN
90-450-0521-2

Besprekingen

Ongeveer twintig jaar geleden vestigde de Vietnamese familie Pham zich in Amerika. Te midden van het allegaartje van Aziatische en Mexicaanse migranten die eveneens in San Jose wonen, voelt de opgroeiende Pham zich door en door Amerikaans. Maar naarmate zijn horizon verruimt, beseft hij dat hij in de ogen van blanke Amerikanen steeds een 'spleetoog' zal blijven en nooit een echte Amerikaan zal worden. Met zijn dertigste verjaardag in het vooruitzicht is Pham aan bezinning toe. Hij hoopt door middel van een fietstocht naar zijn geboorteland enkele gebeurtenissen van de voorbije jaren een plaats in zijn leven te kunnen geven.

Op het eerste gezicht lijkt het hier te gaan om een leuk reisverhaal van een Amerikaanse Vietnamees die op zoek gaat naar zijn roots. Naarmate de kilometers vorderen, wordt de toon iets minder luchtig. Ook in Vietnam komt hij al snel tot het besef hier niet volledig thuis te horen. Vietnamezen beschouwen hem -- net zoals de vele andere Europeanen en Amerikan…Lees verder
Pham, een Vietnamees vluchteling, keert op de fiets terug naar het land dat hij met zijn familie ontvluchtte. Zijn reis is een bijzonder indringende kijk op (en een verwerking van) de ontberingen die hij heeft ervaren en de geschiedenis van zijn familie. Ook de stilte in huis rond de zelfmoord van zijn zus die het leven in de Verenigde Staten niet kon verdragen, schetst de aanpassingsproblemen waarvoor mensen komen te staan. Het feit dat hij persoonlijk en van binnenuit de verschrikkingen beschrijft, geeft zijn verhaal diepgang en inzicht. Een diep menselijk boek dat een indrukwekkende, nog nauwelijks beschreven kant van de nasleep van de Vietnamoorlog laat zien. Het boek is zeer toegankelijk en boeiend geschreven. Kleine druk.