Boek
Nederlands

De verrader

Andy McNab (auteur), Geert Van Linschoten (vertaler)
Een ex-SAS-agent wordt achtervolgd door een vijand wiens identiteit hij slechts kan gissen.
Titel
De verrader / Andy McNab
Auteur
Andy McNab
Vertaler
Geert Van Linschoten
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Brute force
Editie
1
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2009
320 p.
ISBN
9789044325331 (paperback)

Besprekingen

In 1987 wordt ergens tussen Tripoli en de Spaanse kust een vrachtschip boordevol wapens en munitie, bestemd voor de IRA, in beslag genomen. Dit kost het leven van Benjamin Lesser, de springstoffenexpert van de IRA, terwijl Liam Duff, scheepskapitein en contactman tussen de IRA en Kadafi, zweert zich ooit te zullen wreken. Twintig jaar later merkt Nick Stone, oud-strijder van het SAS, die er destijds voor zorgde dat het vrachtschip werd onderschept, dat hij bedreigd wordt. Maar door wie? Is het uur van de IRA-vergelding aangebroken, of is het de Firma, zoals de geheime diensten van Engeland worden genoemd, die hem wil elimineren, omdat hij te veel wist?

Stone heeft er het raden naar, maar besluit alles uit te zoeken. Zo komt hij uit bij kolonel Lynn, de man die hem destijds in Tripoli namens de Firma de opdracht gaf. Samen beginnen ze een speurtocht die hen aanvankelijk niet veel wijzer maakt. Dan ontmoet Stone een raadselachtige vrouw, die woordvoerder blijkt te zijn van Richar…Lees verder
In 1987 hielp ex-SAS agent Nick Stone mee een schip vol wapens te ontmaskeren. Twintig jaar later zit iemand achter hem aan om wraak te nemen. Maar het blijft onzeker wie dat is. Als hij een bom onder zijn auto aantreft, gaat hij op zoek, maar hij heeft de hulp nodig van mensen die hij liever niet meer ziet. Dertien in een dozijn verhaal over een ex-SAS agent die slimmer is dan alle boeven en ondanks zijn meedogenloosheid bijna het loodje legt. Een door veel details vaak langdradige achtervolging die een boek lang duurt. Zeker het begin is spannend, maar daarna moet de liefhebber van militaire actiethrillers alle zeilen bijzetten om geboeid te blijven. Het taalgebruik is niet moeilijk en erg stoer. Paperback, kleine druk.

Over Andy McNab

Andy McNab (Southwark (Engeland), 28 december 1959) is een Brits schrijver en voormalig soldaat bij de Britse 'elite' eenheid Special Air Service (SAS). De naam Andy McNab is een pseudoniem; zijn echte naam is Steven Billy Mitchell. McNab maakte deel uit van een SAS-missie, genaamd Bravo Two Zero tijdens de Eerste Golfoorlog, waarbij hij gevangengenomen werd. McNab ontving na zijn vrijlating de Distinguished Conduct Medal voor zijn deelname aan deze missie. Voor een eerdere missie in Noord Ierland (1979) ontving McNab reeds de Military Medal. Een ander lid van de Bravo Two Zero missie, Chris Ryan, schrijft tegenwoordig ook.

Het pseudoniem Andy McNab nam hij aan na het schrijven van het boek Bravo Two Zero over deze missie. De persoon Andy McNab hult zichzelf in mysterie. Bij televisieoptredens wordt hij onherkenbaar in beeld gebracht en bij lezingen mag hij niet gefotografeerd worden, omdat dit, zoals hij in interviews vertelt, degenen die met hem betrokken waren bij …Lees verder op Wikipedia