Boek
Nederlands

Kruisvuur

Andy McNab (auteur), Piet Dal (vertaler)
Nick Stone moet twee journalisten beschermen in Irak; tot zijn ontzetting wordt de ene doodgeschoten terwijl de andere spoorloos verdwijnt.
Extra onderwerp
thriller
Titel
Kruisvuur
Auteur
Andy McNab
Vertaler
Piet Dal
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Crossfire
Editie
4
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2010
320 p.
ISBN
9789044322255 (paperback)

Besprekingen

Ongetwijfeld de sterkste troef van de Britse fictieauteur Andy McNab is dat zijn actiethrillers lezen als non-fictie. In tegenstelling tot andere auteurs, die in het beste geval hun intrige baseren op een intensieve research, kan McNab putten uit eigen ervaringen. De situaties en gebeurtenissen waarin hij zijn hoofdspersonage, de Britse geheime agent en SAS-operator Nick Stone, laat optreden, heeft McNab in gelijkaardige omstandigheden ook meegemaakt.

Nick Stone, die ook in de eerdere thrillers Bravo Two Zero en SAS-commando optrad, wordt door de inlichtingendienst op geheime missie gestuurd om een televisieverslaggever terug te vinden die vermoedelijk ontvoerd werd. Persoonlijke loyaliteit is in het spel, want de journalist in kwestie redde Stone eerder het leven bij een raid van rebellen in Basra. Het spoor leidt van Irak naar Londen, Dublin en ten slotte naar Kaboel in Afghanistan, waar politieke en religieuze fricties dagelijks resulteren in terrorisme en gewe…Lees verder
Nick Stone moet twee journalisten beschermen in Irak. Tot zijn ontzetting wordt de ene doodgeschoten terwijl de andere spoorloos verdwijnt. Nicks speurtocht leidt van Londen via Dublin naar Kabul. Intussen wordt het steeds onduidelijker wie er achter de verdwijning zitten. Het spoor leidt uiteindelijk terug naar Dublin. Alweer de tiende thriller over Nick Stone, een van de betere delen in de serie. Het tempo ligt aangenaam hoog, de sfeertekening van Afghanistan is zeer overtuigend, de plot zit goed in elkaar en de ontknoping is verrassend. De personages zijn weliswaar wat cliché, maar dat stoort niet in dit ongecompliceerde, spannende boek, dat vlot wegleest. De verhalen over Nick Stone doen een beetje denken aan die van Lee Child. Kleine druk.

Over Andy McNab

Andy McNab (Southwark (Engeland), 28 december 1959) is een Brits schrijver en voormalig soldaat bij de Britse 'elite' eenheid Special Air Service (SAS). De naam Andy McNab is een pseudoniem; zijn echte naam is Steven Billy Mitchell. McNab maakte deel uit van een SAS-missie, genaamd Bravo Two Zero tijdens de Eerste Golfoorlog, waarbij hij gevangengenomen werd. McNab ontving na zijn vrijlating de Distinguished Conduct Medal voor zijn deelname aan deze missie. Voor een eerdere missie in Noord Ierland (1979) ontving McNab reeds de Military Medal. Een ander lid van de Bravo Two Zero missie, Chris Ryan, schrijft tegenwoordig ook.

Het pseudoniem Andy McNab nam hij aan na het schrijven van het boek Bravo Two Zero over deze missie. De persoon Andy McNab hult zichzelf in mysterie. Bij televisieoptredens wordt hij onherkenbaar in beeld gebracht en bij lezingen mag hij niet gefotografeerd worden, omdat dit, zoals hij in interviews vertelt, degenen die met hem betrokken waren bij …Lees verder op Wikipedia