Boek
Nederlands
Een oud-militair die herstelt van zijn verwondingen en zijn vrouwelijke arts raken verzeild in een aanval van Congoleze strijders die zich richt tegen de belangen van enkele gewetenloze westerse mijnexploitanten.
Titel
Terugslag
Auteur
Andy McNab
Vertaler
Pieter Verhulst
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Recoil
Editie
3
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2010
319 p.
ISBN
9789044328486 (paperback)

Besprekingen

Vooraleer Andy McNab een succesvolle schrijver werd, was hij jarenlang in dienst als commando bij de Britse SAS. Nick Stone, het hoofdpersonage van de actieromans, is dan ook niet echt een fictieve romanfiguur, maar wel de man die de schrijver ooit zelf is geweest, of in ieder geval zich herinnert te zijn geweest. Terugslag is al de negende actieroman gebaseerd op de eenzaat die achtereenvolgens voor de Special Forces en de CIA geheime operaties uitvoerde, maar nu contractloos onrecht in de wereld bestrijdt.

Het verhaal begint met een jonge Nick Stone die deel uitmaakt van een Brits undercoverteam in het toenmalige Zaïre. De bedoeling is het goud van president Mobutu veilig uit het land te krijgen, maar na een pijnlijke evacuatie eindigt de (menselijk) waardeloze klus in totale chaos. De voornaamste commando's zullen elkaar twintig jaar later terugvinden in een land dat nu opnieuw Congo heet, maar waar de toestand voor de bevolking nog altijd even hopeloos is gebleven.Lees verder
Na een heftige militaire missie in Zaïre herstelt een oud-militair van zijn verwondingen in Lugano. Hij wordt verliefd op zijn vrouwelijke arts die hem echter onverwacht verlaat om in de Congo humanitair werk te verrichten. Nadat hij haar heeft opgespoord, raken zij verzeild in een aanval van Congoleze strijders die zich richt tegen de belangen van enkele gewetenloze westerse mijnexploitanten. Als hij dit ternauwernood overleeft, moet er nog een rekening in Lugano worden vereffend. Een spannende actieroman die de lezer als een vloedgolf van de ene naar de andere actie sleurt. Zeer beeldende schietpartijen, stoere kameraadschap en schier onmenselijke heldenmoed zijn de specerijen in deze kookpot waaruit de kruitdamp voortdurend opstijgt. De korte hoofdstukken versterken de dynamiek. Paperback met kleine druk.

Over Andy McNab

Andy McNab (Southwark (Engeland), 28 december 1959) is een Brits schrijver en voormalig soldaat bij de Britse 'elite' eenheid Special Air Service (SAS). De naam Andy McNab is een pseudoniem; zijn echte naam is Steven Billy Mitchell. McNab maakte deel uit van een SAS-missie, genaamd Bravo Two Zero tijdens de Eerste Golfoorlog, waarbij hij gevangengenomen werd. McNab ontving na zijn vrijlating de Distinguished Conduct Medal voor zijn deelname aan deze missie. Voor een eerdere missie in Noord Ierland (1979) ontving McNab reeds de Military Medal. Een ander lid van de Bravo Two Zero missie, Chris Ryan, schrijft tegenwoordig ook.

Het pseudoniem Andy McNab nam hij aan na het schrijven van het boek Bravo Two Zero over deze missie. De persoon Andy McNab hult zichzelf in mysterie. Bij televisieoptredens wordt hij onherkenbaar in beeld gebracht en bij lezingen mag hij niet gefotografeerd worden, omdat dit, zoals hij in interviews vertelt, degenen die met hem betrokken waren bij …Lees verder op Wikipedia