Boek
Nederlands

Mijn potje

+1
Mijn potje
×
Mijn potje Mijn potje
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Een gek rood voorwerp valt uit de lucht. Hond denkt dat het een hoed is. Maar Beer, Olifant en de andere dieren denken allemaal iets anders. Alleen Haas weet waar het echt voor bedoeld is. Prentenboek met vrolijk gekleurde illustraties. Vanaf ca. 2 jaar.
Titel
Mijn potje
Auteur
Anita Bijsterbosch
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2016
[28] p. : ill.
ISBN
9789044827248 (hardback)

Besprekingen

‘Pling.., plong..., plang...’: een vreemd rood voorwerp komt zomaar uit de lucht vallen. Wat is het? Een hoed, denkt Hond, die het ding op zijn hoofd zet. Maar nee, Beer stelt dat het een theemok is. Olifant, Zeeleeuw, Zeemeeuw, Miereneter, Krab en Neushoorn bedenken stuk voor stuk een handige functie voor het rode ding. Maar Haas lost het raadsel op: het is een potje, zíjn potje! Vrolijk prentenboek met een stevig omslag, afgeronde hoeken en glimmende pagina’s rond een bekend thema: het potje. Tekst en beeld gaan mooi samen: de woorden uit de titel hebben een eigen kleur en lettertype, wat de opties in klemtoon mooi toont. In het midden zien we een felrood potje, omringd door nieuwsgierige dieren. Bijsterbosch werkt met grote, felle kleurvlakken zonder lijnen of schaduwen, wat zorgt voor een speelse uitstraling. Het verhaal nodigt uit tot voorlezen. De stelling staat cursief (‘Het is een mok. Kijk maar.’) en wordt voorafgegaan door een ontkenning van de vorige aanname. Zo ontstaat ri…Lees verder

Mijn potje

Over ‘het potje’ werden al talloze boekjes uitgegeven, om kinderen te helpen bij hun zindelijkheidstraining. Deze uitgave onderscheidt zich door een ruim aanbod van stimulansen om de peuter aan te moedigen. Eerst en vooral is het thema mooi uitgewerkt, en aanvullend horen er een set mooie beloningsstickers en een prachtige poster bij.



Het verhaal begint met – uiteraard – een potje. Dat tuimelt een helling af, en meteen is de nieuwsgierigheid van de peuters gewekt. Het rode potje valt op de kop van een hond, en dus ziet iedereen een rode hoed. Dat is de aanzet van het verhaal en daarmee is de toon gezet. Telkens krijgt het potje een andere functie: de beer gebruikt het om thee uit te drinken, voor de poes is het een bedje… Zo gaat het door tot de haas zijn potje terug wil. Haas gaat fijn op zijn potje zitten mijmeren, terwijl alle dieren verrast toekijken.



Dit boekje sprankelt in alle opzichten een levendige vrolijkheid uit. Als peuter zou je zo e…Lees verder

Over Anita Bijsterbosch

Anita Bijsterbosch (Apeldoorn, 7 januari 1961) is een Nederlands kinderboekenschrijfster en illustratrice.

Biografie

Anita Bijsterbosch werd geboren in Apeldoorn. Als kind las en bestudeerde ze al graag prentenboeken. Deze ging ze later natekenen en verzon daar toen haar eigen verhaaltjes bij. Na haar middelbare school ging zij schilder- en tekenlessen volgen bij galerieën in de buurt van haar woonplaats. Ze leerde daar veel uit tekenboeken.

Loopbaan

Bijsterbosch debuteerde in 2012 haar eerste prentenboek Woesj!. Dit boek werd uitgegeven door Clavis Uitgeverij.

Bibliografie

  • (2012) Woesj!
  • (2014) De zoektocht van papa zeepaardje
  • (2014) Kameleon ziet kleuren
  • (2015) Ik ga als cowboy
  • (2015) Muisje wil dansen
  • (2016) Piept kleine muis alleen?
  • Lees verder op Wikipedia