Boek
Nederlands

Stefan en het wilde zwijn

Anke De Vries (auteur), Marjolein Pottie (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Stefan vindt een wild zwijntje; hij noemt hem Max en zorgt goed voor hem. Vanaf ca. 7 jaar.
Leesniveau
AVI 3
Titel
Stefan en het wilde zwijn / Anke de Vries ; tek. van Marjolein Pottie
Auteur
Anke De Vries
Illustrator
Marjolein Pottie
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2001
23 p. : ill.
ISBN
90-276-8886-9

Besprekingen

Voorliggend boekje uit de zesde Spetterserie is bedoeld voor kinderen die ongeveer 9 maanden leesonderwijs hebben gehad en die zelfstandig hun 'eigen boek' kunnen lezen.
Anke de Vries vertelt hier het verhaal van een ongewone vriendschap van Stefan met zijn huisdier, Max. Als Stefan op een nacht in bed ligt, hoort hij enge geluiden in de tuin. Hij denkt dat het monsters zijn. Papa vertelt hem de volgende dag dat het wilde zwijnen waren en een paar dagen later vinden ze tijdens een wandeling een wild zwijntje dat door zijn moeder verlaten is. Het wordt Max gedoopt en mag mee naar huis. Max is leuk en grappig, zelfs als hij groter wordt, "een borstel met vier poten en een snuit", maar uiteindelijk wil Max terug naar de andere wilde zwijnen. Een lief boekje over bang zijn voor het onbekende, echte vriendschap en het feit dat het leven niet altijd uitdraait zoals je zelf zou willen. De tekeningen van Marjolein Pottie zijn krachtig en primitief.
[Sophie Van de Wouw]
Stefan woont in een dal. ’s Nachts hoort hij daar wilde zwijnen en dat vindt hij eng. Wanneer hij op een dag de bergen ingaat met zijn vader, vinden ze een verlaten wild zwijntje. Ze nemen hem mee naar huis en zorgen goed voor Max, zoals Stefan hem noemt. Op kerstavond wordt Max onrustig wanneer hij een kudde wilde zwijnen hoort. Hij verdwijnt om een jaar later op kerstavond voor een paar dagen terug te komen bij zijn vriend. Max hoopt dat zijn vriend hem volgend jaar weer op komt zoeken. Leuk aandoenlijk verhaaltje met een mooie opbouw en een beeldschoon, emotioneel slot. De kleurrijke illustraties zijn wisselend van grootte en passen bij de sfeer van het verhaal. Op de groene omslag geeft Stefan zijn vriendje Max de fles. Het boek uit de bekende serie is geschikt voor lezers vanaf ca. 6 jaar (na ca. 9 maanden leesonderwijs).