Boek
Nederlands

De kerstbengel

Anke Kranendonk (auteur), Ingrid Godon (illustrator)
Als de engelen naar de aarde vliegen om liefde te brengen, krijgt Bengel na lang aandringen van zijn moeder toestemming om mee te gaan. Prentenboek met sober gekleurde, nai͏̈eve tekeningen. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Engelen, Klein zijn
Titel
De kerstbengel
Auteur
Anke Kranendonk
Illustrator
Ingrid Godon
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2005
[28] p. : ill.
ISBN
90-276-6106-5 9789027661067 (hardback)

Besprekingen

Het kleine engeltje Bengel wil, net als de grote engelen uit Engelenland, dolgraag naar de aarde vliegen om liefde te brengen naar alle mensen. Na lang zeuren bij zijn moeder mag hij mee op uitstap, op voorwaarde dat hij op tijd terug is en... iets moois meebrengt voor haar.

Bengel ontmoet op aarde het ene na het andere engeltje: een zelfgemaakte papieren engel, een stenen engel, een chocolade engel (die er meteen aan moet geloven en in Bengels buik terecht komt), een gouden engel met afgesleten billen, een glazen engeltje, een verbrande pannenlapjesengel en een gipsengel. De zoektocht naar iets moois voor Bengels moeder brengt hen dichter bij elkaar, en er vormen zich warempel verliefde paartjes. Bengel ziet in dat zijn zoektocht ten einde is: hij vraagt de verliefde paartjes mee naar Engelenland, want "een ding vindt mijn moeder het allermooiste. En dat is... liefde!".

Het verhaal dat Anke Kranendonk ons hier brengt, is mooi in zijn eenvoud en toegankelijkheid, maar be…Lees verder
De engelen vliegen naar de aarde om liefde te geven aan de mensen. De kleine Bengel mag na lang aandringen mee, maar moeder vraagt hem wel iets moois van de aarde mee te brengen. Hij ontmoet allerlei weggegooide engelen gemaakt uit verschillende materialen, zoals steen, papier, chocolade, gips, glas en stof. Bengel vindt hen allemaal even mooi en vraagt hen om hem te vergezellen. Deze gevonden engelen vormen gaandeweg paren en Bengel vraagt hen mee te gaan naar zijn moeder. Het mooiste wat hij voor haar kan meebrengen is immers: liefde. Dit voorleesboek heeft een repetitief karakter door de opeenvolgende ontmoetingen van Bengel met de engeltjes. Ook de begroeting van Bengel is telkens dezelfde. De voorleestekst is vrij uitvoerig. Moeilijker woorden worden duidelijk uit de context of zijn gemakkelijk te omschrijven. Blikvangers zijn de grote, soms paginavullende, illustraties met verf en krijt op beige papier. Ze zijn sober qua compositie en heel sfeervol door de zachte kleurkeuze. Ben…Lees verder

De kerstbengel

Rond kerst is het druk in Engelenland. De engelen bereiden zich voor om naar de aarde te vliegen. Bengel wil graag mee maar mama vindt hem nog te klein. Na lang aandringen mag Bengel het toch proberen. Hij moet wel iets moois zoeken op aarde en dit voor mama meebrengen. Je kan je voorstellen dat Bengel op zoek gaat en allerlei ervaringen opdoet. Hij vindt tal van 'versleten' sierengeltjes die de mensen hebben weggegooid. Een verhaal over engelen maakt nieuwsgierig. Dit verhaal gaat over een engel die geconfronteerd wordt met onze wegwerpmaatschappij. De schrijfster valt nogal in herhaling en maakt het verhaal te voorspelbaar. Het einde, waarbij de 'gevallen' engeltjes paartjes vormen en Bengel zijn mama 'liefde' kan tonen, is vrij melig en moraliserend. Mij persoonlijk spreken de illustraties niet aan. Engelen worden verondersteld mooi en zwierig te zijn. Dan is het wel even wennen aan de kloeke engelfiguren van Ingrid Godon.

Over Anke Kranendonk

Anke Kranendonk (Baarn, 16 mei 1959) is een Nederlandse actrice en schrijfster.

Kranendonk heeft twee oudere broers en een jongere zus. Anke begon aan het Atheneum, maar behaalde uiteindelijk haar HAVO-diploma. Na de middelbare school besloot ze de Academie voor Lichamelijke Opvoeding te gaan volgen. Door lichamelijke klachten moest ze hiermee na enkele maanden stoppen. Kranendonk besloot zich aan te melden voor de Pedagogische Academie. Anke ging aan de slag als lerares en besloot toneel-, beweging- en cameralessen te gaan nemen. Door regisseur Ben Sombogaart werd ze gevraagd om de hoofdrol te spelen in de VPRO-jeugdserie Buurman Bolle. Gastrollen volgde in Goede tijden, slechte tijden (1992) en Goudkust (1996). Naast haar rollen op televisie richtte ze ook een toneelgezelschap op.

Na de geboorte van haar dochter in 1990 begon Kranendonk ook als schrijfster. In 1993 verscheen haar eerste boek, Van huilen krijg je dorst (Lemniscaat). In 1993 wordt…Lees verder op Wikipedia

Suggesties