Boek
Nederlands

Wat klopt daar in de nacht?

Anke Kranendonk (auteur), Georgien Overwater (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Mees is voor het eerst alleen thuis. Hij hoort allemaal enge geluiden en besluit daarom op zijn drumstel te gaan spelen. Maar dan worden de geluiden alleen nog maar harder! AVI-E5. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Alleen thuis, Bang zijn
Leesniveau
AVI 7, AVI E5
Titel
Wat klopt daar in de nacht?
Auteur
Anke Kranendonk
Illustrator
Georgien Overwater
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2010
72 p. : ill.
ISBN
9789048706624 (hardback)

Besprekingen

Als zijn vader en moeder ’s avonds elk een belangrijke bijeenkomst hebben, kiest Mees ervoor om alleen thuis te blijven. Hij belt de vaste oppas Willem op dat hij niet hoeft te komen. Mees denkt stoer te zijn, maar gaat wel denken aan wat er allemaal voor enge dingen kunnen gebeuren. Hij gaat daardoor uit zichzelf vroeg naar bed, maar kan niet slapen: hij hoort allemaal klop- en tikgeluiden. Om zijn angst tegen te gaan, begint hij op zijn drumstel te spelen. Als Willem uit bezorgdheid toch komt kijken, is Mees uiteindelijk maar wat blij. Deel uit de serie 'Boekbende'*. Een redelijk spannend, eenvoudig verhaal (AVI-E5), verdeeld over zestien hoofdstukken. De tekst bestaat uit korte zinnen, regelmatig afgewisseld met kleine zwart-witillustraties. De schutbladen zijn geïllustreerd als een soort stripverhaal. Spannende, vrij donkere omslagillustratie in meerkleurendruk. Vanaf ca. 8 jaar.

Wat klopt daar in de nacht?

Zwijsen is gekend om zijn taalmethodes en zijn goede leesboeken. De reeks ‘Boekbende’ is ontwikkeld om tegemoet te komen aan de noden van de jonge lezer. Na het aanvankelijk lezen is het immers belangrijk dat het kind veel leest. Daardoor zal het ook steeds beter gaan lezen. De boeken uit deze reeks zijn wat dikker en volgen de leesontwikkeling van kinderen stap voor stap. Ze volgen de huidige AVI-indeling die door het Cito is opgesteld. Boekbende gaat er prat op om spannende boeken te bieden en dat in verschillende leeftijdscategorieën. Daarenboven sluiten ze aan op de technische leesontwikkeling van kinderen. Zo krijgen ze alle kansen om goede lezers te worden. De lay-out is rustig en overzichtelijk. De bladspiegel wordt regelmatig doorbroken door een passende illustratie. Cover en inhoud sluiten goed aan bij de leefwereld van de lezers. Het verhaal wordt in stripverhaal verkort weergegeven aan de binnenkant van de cover. Mees krijgt van mama te horen dat er een babysitprobleem i…Lees verder

Over Anke Kranendonk

Anke Kranendonk (Baarn, 16 mei 1959) is een Nederlandse actrice en schrijfster.

Kranendonk heeft twee oudere broers en een jongere zus. Anke begon aan het Atheneum, maar behaalde uiteindelijk haar HAVO-diploma. Na de middelbare school besloot ze de Academie voor Lichamelijke Opvoeding te gaan volgen. Door lichamelijke klachten moest ze hiermee na enkele maanden stoppen. Kranendonk besloot zich aan te melden voor de Pedagogische Academie. Anke ging aan de slag als lerares en besloot toneel-, beweging- en cameralessen te gaan nemen. Door regisseur Ben Sombogaart werd ze gevraagd om de hoofdrol te spelen in de VPRO-jeugdserie Buurman Bolle. Gastrollen volgde in Goede tijden, slechte tijden (1992) en Goudkust (1996). Naast haar rollen op televisie richtte ze ook een toneelgezelschap op.

Na de geboorte van haar dochter in 1990 begon Kranendonk ook als schrijfster. In 1993 verscheen haar eerste boek, Van huilen krijg je dorst (Lemniscaat). In 1993 wordt…Lees verder op Wikipedia

Suggesties