Boek
Nederlands

Samen ben je minder alleen

Anna Gavalda (auteur), Judith Wesselingh (vertaler)
Een groepje uiteenlopende eenlingen tracht gezamenlijk in een leefgemeenschap in Parijs zich door het leven te slaan.
Onderwerp
Relaties
Titel
Samen ben je minder alleen
Auteur
Anna Gavalda
Vertaler
Judith Wesselingh
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Ensemble, c'est tout
Uitgever
Breda: World Editions, 2014
699 p. ; 15 cm
Aantekening
Zakformaat
ISBN
9789462370630 (hardback)

Besprekingen

There is a crack, a crack in everything, that's how the light gets in", liet de Canadese bard Leonard Cohen zich ooit ontvallen. Het had het credo kunnen zijn van de nieuwe roman Samen ben je minder alleen (vert. van Ensemble, c'est tout) van de Française Anna Gavalda. In haar derde roman geven de vier hoofdpersonages immers blijk van serieuze barsten en mankementen, gehavend als ze zijn door het leven. Hoofdprotagoniste is de 26-jarige Camille, een eenzaam meisje dat in een onverwarmd kamertje in Parijs leeft. Ze heeft tekentalent, maar weigert te tekenen. 's Nachts maakt ze kantoren schoon. Praten en eten doet ze maar met mondjesmaat. Door een gelukkig toeval leert ze de adellijke, uiterst welgemanierde maar wereldvreemde Philibert Marquet de la Durbellièr kennen. Hij helpt haar uit haar isolement. Om weer op krachten te komen, mag ze in zijn appartement logeren. Daar leert ze Franck kennen, een kok van beroep, en Paulette, zijn geliefde grootmoeder. Alhoewel Franck in…Lees verder
Dat hapt natuurlijk lekker weg, zo'n feelgood-roman, deze tragikomedie in vijf bedrijven. Vier kleurrijke, contrasterende personages, elk behept met de nodige gebreken en remmingen, anderzijds gezegend met het talent aandacht en liefde te schenken, groeien hortend en stotend naar elkaar toe en beleven een merkwaardige commune in dat grote appartement, bedreigd eigendom onder hoede van Philibert, stotterende, wereldvreemde, maar aandoenlijke adellijke telg. Camille Fauque, ongelukkige jeugd, anorexia-patiënte en kunstzinnig tekenares, Franck Lestafier, topkok in spe, type ruwe bolster, blanke pit en diens oma Paulette, na een heupfractuur door hen zorgzaam opgevangen, completeren het kwartet, dat het wisselvallige bestaan met vallen en opstaan het hoofd weet te bieden. Dat ten slotte in het chique eethuisje van Franck het 'eind goed, al goed' klinkt, zal niet verbazen. De schrijfster weet behendig gevoelige snaren te raken. Verfilmd als 'Ensemble, c'est tout' met Audrey Tautou in de ho…Lees verder

Over Anna Gavalda

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Anna Gavalda (Boulogne-Billancourt, 9 december 1970) is een Franse journaliste en schrijfster van novelles en romans voor volwassenen en jeugd.

Anna Gavalda groeide op in een buitenwijk van Parijs. In 1992 ontving ze de Prix du Livre Inter voor haar boek La plus belle lettre d'amour. Terwijl ze werkte als docente publiceerde ze haar eerste verzameling van novelles in 1999 onder de titel Je voudrais que quelqu'un m'attende quelque part, waarvoor ze in 2000 de Grand Prix RTL-Lire in ontvangst nam. Het boek werd een bestseller, het werd in 27 landen gepubliceerd en er zijn ten minste 1.885.000 exemplaren van verkocht. Het is in het Nederlands vertaald onder de titel Ik wilde dat er ergens iemand op mij wachtte.

Gavalda schreef nog meer bestsellers; Je l'aimais werd 1.259.000 maal verkocht en Ensemble, c'est tout ging 2.040.000 maal over de toonbank. Beide laatste boeken zijn verfilmd.

Naast het schrijven van boeken werkt…Lees verder op Wikipedia