Boek
Nederlands

Vlinders voor Spek

Anne Wyckmans (auteur), Frieda Van Raevels (illustrator), Marc De Bel (andere)
Spek doet echt niet normaal. Spik denkt dat haar vriend heel ziek is. Als er plots een prinses opduikt, krijgt Spek zomaar alle kleuren van de regenboog. Hij wil helemaal niet spelen en... wat voor vreemde kriebels zitten er in zijn buik? Paps en mams weten wel wat er gebeurt. Spek heeft gewoon vlinders in zijn buik. Dat is niets om je zorgen over te maken. Spik is er niet gerust in en wil Spek he
Onderwerp
Verliefd zijn
Leesniveau
AVI 4, AVI M4
Titel
Vlinders voor Spek
Auteur
Anne Wyckmans
Illustrator
Frieda Van Raevels
Andere
Marc De Bel
Taal
Nederlands
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2009
33 p. : ill.
ISBN
9789059325357 (hardback)

Besprekingen

Spik en Spek werden bedacht door Marc de Bel en Ivan Adriaenssens. Ze treden  ook op als figuurtjes in rekenboekjes en in de toekomst ook in animatiefilms. Anne Wijckmans bedacht zes verhalen met Spik en Spek in de hoofdrol. De boekjes zitten samen in een leesbox. De illustraties zijn van Frieda Van Raevels, naar een idee van Marc de Bel.
De verhalen klimmen leestechnisch van AVI M4 tot AVI E4. De meeste kinderen van het tweede leerjaar kunnen de teksten lezen in het tweede en derde trimester.
In Echte helden redden Spik en Span zes pasgeboren muisjes van de verdrinkingsdood. In Vlinders voor Spek vindt Spik dat zijn vriend zich vreemd gedraagt. Het blijkt dat Spek verliefd is op een roze prinses. In De zwemput moeten de dieren het opnemen tegen een gluiperige slang en een boer die de rivier vergiftigt. Deze drie boekjes hebben het niveau AVI M4. In Speuren maar! houden Spek en Spik een speurtocht in het bos, maar er zijn kapers op de kust en de …Lees verder
Spek doet heel raar. Spik snapt niet waar het van komt. Dan komt er een mooie prinses voorbij en voelt Spek vlinders in zijn buik. Zou hij verliefd zijn? Simpel, wat mager verhaaltje uit de serie 'Spik en Spek'*, naar een creatie van de schrijver Marc De Bel. De dieren hebben zowel menselijke als dierlijke trekken en dragen kleding. Royale bladspiegel door de brede marges, dun lettertype. De vele gekleurde illustraties in animatie-achtige stijl fleuren het verhaal op. Eenvoudig taalgebruik met korte zinnen, verkleinwoorden, veel dialoog en een enkel drielettergrepig woord, AVI-M4. Voor in het boek staan de hoofdpersonen; achterin worden op een speelse wijze vragen gesteld over het verhaal. Aantrekkelijk gekleurd omslag. Een aardig en leestechnisch gezien correct verhaaltje voor kinderen vanaf ca. 7 jaar.

Over Anne Wyckmans

Anne Wyckmans (22 september 1950, Mechelen) is een Vlaams auteur, vooral voor de jeugd.

Anne Wyckmans woont in het Pajottenland. Ze schrijft voor diverse leeftijden, van peuters tot adolescenten. Ze schrijft kinder- en jeugdboeken, toneelstukken, geeft workshops (onder andere) verhalen vertellen en is actief in tal van verenigingen. Van 2001 tot 2006 was Anne Wyckmans ook gemeenteraadslid in Lennik.

Anne werd verpleegster, onthaalmoeder en had een tweedehandszaak. Ze werkte in een vormingsinstelling en gaf les aan onthaalouders, kinderverzorgenden, polyvalent verzorgenden en poetshulpen. Vanaf september 2005 werkte ze in het Vlaams Centrum voor Amateurskunsten.

In 1999 kwam haar eerste boek uit. Ondertussen verschenen tussen 20 en dertig boeken en 4 toneelstukken van haar hand.

Enkele boeken van haar werden ook vertaald in het Frans. Ze trekt regelmatig het land rond als veelgevraagd spreker (over haar boeken) en verteller.

Enkele opmerkel…Lees verder op Wikipedia

Suggesties