Boek
Nederlands

Zus gaat naar school

Anne Wyckmans (auteur), Marijke Ten Cate (illustrator)
+1
Zus gaat naar school
×
Zus gaat naar school Zus gaat naar school
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Op weg naar school maken Zus en Kim ruzie. Vanaf ca. 6 jaar.
Leesniveau
AVI 2, AVI M3
Titel
Zus gaat naar school / Anne Wyckmans ; ill. Marijke ten Cate
Auteur
Anne Wyckmans
Illustrator
Marijke Ten Cate
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2003
[25] p. : ill.
ISBN
90-448-0016-7

Besprekingen

Anne Wyckmans en Marijke ten Cate schreven en tekenden een vervolg op de drie eerste boekjes over zus en kim. Het leesniveau is een trapje hoger: AVI 2. Wie het begin van de reeks las, is waarschijnlijk sneller vertrouwd met de context, die in deze boekjes slechts geleidelijk duidelijker wordt.

Zus is afkomstig uit een niet nader genoemd Afrikaans land waar veel kinderen hun ouders verloren door de oorlog. We volgen haar verder bij de integratie in haar nieuwe thuisland, waar ze in het gezin van kim terechtkwam. In zus gaat naar school zien we haar tijdens haar eerste schooldag. Haar buik vertelt dat ze dat niet echt leuk vindt, maar ten slotte valt alles mee. In zus en kim op reis vertrekt het hele gezin op reis naar het land van zus, waar ook haar naam wordt gevonden (een naam voor zus).

De belevenissen van zus en kim zijn visueel erg aantrekkelijk. Marijke ten Cate schildert leuke personages en de multiculturele context blijkt uit haar rijke kleu…Lees verder
Op weg naar school krijgt Zus (een geadopteerd meisje) buikpijn. Kim (haar zusje) beweert dat dat komt omdat Zus bang voor school is. Dan krijgen de meisjes ruzie en gooit Zus met haar tas naar Kim. Juf vindt twee huilende meisjes die ze mee de klas in neemt. Door wat persoonlijke aandacht, een rondje voorstellen en lieve woorden van juf komt alles weer op zijn pootjes terecht. De vrolijke, naïef realistische en eigentijdse illustraties (kleding, uiterlijk) zijn uitgevoerd in waterverf. Deels zijn de illustraties, welke doorlopen over beide pagina's, bladzijdevullend. De tekst in groot lettertype bevindt zich op beide pagina's en is hier en daar aangevuld met tekstballonnetjes. In de tekst welke bestaat uit korte zinnen, bevinden zich enkel- en dubbelklanken en leestekens. Een fijn en verzorgd leesboekje dat geschikt is voor beginnende lezers die het technisch lezen onder de knie hebben. Zowel individueel als in groepsverband te gebruiken. Leeftijd ca. 6 à 7 jaar.

Over Anne Wyckmans

Anne Wyckmans (22 september 1950, Mechelen) is een Vlaams auteur, vooral voor de jeugd.

Anne Wyckmans woont in het Pajottenland. Ze schrijft voor diverse leeftijden, van peuters tot adolescenten. Ze schrijft kinder- en jeugdboeken, toneelstukken, geeft workshops (onder andere) verhalen vertellen en is actief in tal van verenigingen. Van 2001 tot 2006 was Anne Wyckmans ook gemeenteraadslid in Lennik.

Anne werd verpleegster, onthaalmoeder en had een tweedehandszaak. Ze werkte in een vormingsinstelling en gaf les aan onthaalouders, kinderverzorgenden, polyvalent verzorgenden en poetshulpen. Vanaf september 2005 werkte ze in het Vlaams Centrum voor Amateurskunsten.

In 1999 kwam haar eerste boek uit. Ondertussen verschenen tussen 20 en dertig boeken en 4 toneelstukken van haar hand.

Enkele boeken van haar werden ook vertaald in het Frans. Ze trekt regelmatig het land rond als veelgevraagd spreker (over haar boeken) en verteller.

Enkele opmerkel…Lees verder op Wikipedia