Makkelijk lezen
Nederlands

Betrapt!

Annemarie Bon (auteur), Riske Lemmens (illustrator)
+1
Betrapt!
×
Betrapt! Betrapt!
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Wies schrikt wakker. Ze had een nare droom. Ze kan haar vader nergens vinden. Verhaal in korte zinnen en gemakkelijke woorden. AVI-E3. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Alleen thuis, Bang zijn
Leesniveau
AVI 3, AVI E3
Titel
Betrapt!
Auteur
Annemarie Bon 1954-
Illustrator
Riske Lemmens
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2004
42 p. : ill.
ISBN
9789027676627 (hardback)

Besprekingen

Zoals bekend is de 'Zoeklicht'-serie bedoeld voor kinderen vanaf negen jaar die moeite hebben met lezen. De boeken hebben een AVI- niveau dat schommelt tussen AVI 4 tot maximum AVI 7. Alle boeken hebben een LEESLAT aanduiding ( Leeservaring, AVI en Thema).
Betrapt is een realistisch verhaaltje over een kind dat afwisselend bij haar mama en papa woont. Op een nacht wordt ze wakker. Ze kan papa nergens vinden en raakt in paniek. Een leuk verhaaltje dat voor heel wat kinderen ook herkenbaar is. Het Noord-Nederlands taalgebruik kan bij sommige lezers van deze doelgroep problemen geven om de tekst te begrijpen: "Ze lijkt wel een junk", "wat een oen is pap!", "een buil shag"... De expressieve tekeningen van Riske Lemmens ondersteunen goed de tekst. [Anita Wuestenberg]
Als Wies wakker schrikt vanwege een rotdroom, wil ze bij haar vader in bed kruipen, maar die blijkt nergens in huis te vinden. Dan begint ook haar broertje Harm te huilen en Wies weet niet wat ze moet doen. Ze belt haar moeder, die ergens anders woont, en deze vertelt dat ze de hulp van de buren moet inroepen. Wies vergeet echter de sleutel, moet via het wc-raampje naar binnen klimmen en wordt door politiemensen hierbij gesnapt. Deeltje uit de serie 'Zoeklicht-start Spanning'*, een serie met leestechnisch eenvoudige verhalen die inhoudelijk op niveau zijn. Een eenvoudig verhaal (AVI-E3) met aangepast taalgebruik, dat niet altijd even geloofwaardig overkomt. De rol van de moeder is wat vreemd, aangezien zij geen actie onderneemt om haar dochter te helpen en het slot is weinig uitgewerkt. De spanning wordt goed opgebouwd en de gevoelens van Wies worden aardig uitgewerkt. Het geheel is geïllustreerd met omkaderde, grijs ingekleurde zwart-wittekeningen. Vanaf ca. 8 jaar.

Over Annemarie Bon

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Marijn Olislagers

Annemarie Bon (Den Bosch, 11 februari 1954) is een Nederlands schrijfster.

Biografie

Annemarie werd geboren in Den Bosch als oudste in een gezin van vier kinderen. Haar vader was vertegenwoordiger in schoolaccessoires. Ze was dol op tekenen en lezen. Ze ging naar de middelbare meisjesschool en studeerde daarna biochemie aan de laboratoriumschool. Ze werkte enige jaren in een ziekenhuislaboratorium, waar zij onder andere bloedonderzoek deed. Toen dit werk niet beviel, is zij na wat omzwervingen begonnen bij het Brabants Dagblad als freelance journalist. In 1991 werd zij hoofdredacteur van het tijdschrift Taptoe. Annemarie Bon heeft twee zonen en een kleindochter.

Loopbaan

In 2001 startte Annemarie Bon als zelfstandig tekstschrijver. In dat jaar debuteerde zij haar boek Help, een spreekbeurt!. Ze heeft veel boeken van de serie Haas op haar naam staan waarbij G…Lees verder op Wikipedia