Boek
Nederlands

De buren van Jules

De buren van Jules

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Jules maakt kennis met twee heel verschillende buurvrouwen. Kartonnen prentenboek met eenvoudige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 3 jaar.
Titel
De buren van Jules
Auteur
Annemie Berebrouckx
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Zwijsen-Infoboek, 2005
[10] p. : ill.
ISBN
9789055352319 (hardback)

Besprekingen

Een deeltje*uit de taalontwikkelingsmethode 'Dag Jules' over Jules en zijn omgeving. In dit deel gaat het over de twee buurvrouwen van Jules, de ene blank en de andere gekleurd. Op sommige gebieden zijn ze verschillend, maar ze houden allebei van Jules. Een simpel verteld verhaal in de t.t. in een duidelijk schreefloos lettertype. In korte zinnen maakt het kind kennis met een vrouw uit een ander land met een andere huidskleur. Het verhaal is eigentijds en aangepast aan het jonge kind en biedt identificatiemogelijkheden. Boven de tekst staat een passende illustratie in een kader. De kleuren zijn warm, de afbeeldingen eenvoudig, cartoonachtig en expressief, voorzien van donkere contouren. Op de laatste twee pagina's staan links zes voorwerpen die op de plaat rechts teruggevonden moeten worden. Een klein stevig kartonnen boekje met een glanzende kaft voorzien van een gekleurde plaat van Jules. Het heeft twee afgeronde hoeken en een oblong formaat.

De buren van Jules

Vraagt Jules nog enige introductie? Geliefd bij het peuter- en kleuterpubliek is dit jongetje al lang het gewone boekencircuit ontgroeid, want vele kleuterscholen maken gebruik van lesplannen, poppen en al het andere materiaal dat ontwikkeld werd. Gelukkig worden er ook nog geregeld nieuwe boekjes rond Jules uitgebracht. De boekjes die we deze maal in handen kregen, zijn de welbekende kartonboekjes. Klein doch stevig formaat, ideaal voor de af en toe wat brute kinderhandjes. Zoals steeds verhalen de boekjes weer over thema's waar jonge kinderen zich in interesseren, als hun wereld ietsje groter wordt dan de vertrouwde thuissituatie. Bijzonder gecharmeerd was ik van 'De buren van Jules'. De ene buurvrouw is blank, de andere heeft een donkere huid. Op eenvoudige maar duidelijke wijze worden de verschillen en gelijkenissen weergegeven. Knap om op zo weinig bladzijden en met zo weinig tekst een onderwerp als multiculturaliteit uit te leggen op kinderniveau. Misschien lijkt Jules soms w…Lees verder

Over Annemie Berebrouckx

Annemie Berebrouckx (24 juli 1970) is illustrator en auteur van kinderboeken en studeerde in 1991 af aan Sint Lucas Antwerpen in de richting Toegepaste grafiek & illustratie. Ze schrijft en illustreert vooral karton- en prentenboeken, boeken voor eerste lezers en educatieve uitgaven. Berebrouckx hoopt vooral dat haar verhalen kinderen laten genieten, maar hen tegelijkertijd ook sterker en weerbaarder maken.

Berebrouckx is vooral gekend als auteur en illustrator van de boeken over Jules. Haar eerste prentenboek De eend van Jules verscheen in 1998. Ondertussen zijn er al meer dan 55 boeken van Jules verschenen, net als spelletjes, puzzels, doeboeken en poppen. Jules speelt ook de hoofdrol in het taalontwikkelingsprogramma Dag Jules dat in 85 procent van de Vlaamse kleuterscholen gebruikt wordt.

In 2000 kreeg Berebrouckx een Boekenwelp voor De oma van Jules. Het boek prijkt, met 98 andere boeken, op de lijst "Het Mooiste Kinderboek Aller Ti…Lees verder op Wikipedia

Suggesties