Boek
Nederlands

Pien wil de nacht zien

Annemie Heymans (auteur)

Pien wil de nacht zien

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Pien is op zoek naar de donkere nacht. Maar zij gaat naar bed als het licht is. En als ze wakker wordt, is de zon ook alweer op. Eindelijk weet moeder raad. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Dag en nacht
Extra onderwerp
slapen, nacht
Leesniveau
AVI 2
Titel
Pien wil de nacht zien / geschr. en getek. door Heymans, Annemie
Auteur
Annemie Heymans
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 1993
23 p. : ill.
ISBN
90-276-2898-X

Besprekingen

Elke keer als Pien naar bed gaat, is het nog volop licht en als ze opstaat, schijnt de zon alweer. Zo kan ze nooit eens de nacht zien. Hele toeren haalt ze uit om dat toch voor elkaar te krijgen, totdat moeder eindelijk op het idee komt om haar wakker te maken als het donker is. Hoewel verschenen in een serie boekjes voor lezers, die zo'n half jaar bezig zijn met het leren lezen en het leestechnisch gezien met gemiddeld 5 woorden per zin daaraan voldoet, is het inhoudelijk voor de doelgroep veel te kinderlijk. Welke 6-jarige heeft het nooit donker zien worden en heeft de nacht willen vangen met een soort net? Dit lijkt meer een actie voor een 3-jarige! Als voorleesboekje voor grotere kleuters is het wel geslaagd, ook door de vele, zorgvuldige illustraties, afwisselend in zachte kleuren en zwart-wit. Door de serie-omslag zal het echter niet als voorleesboek herkend worden.

Over Annemie Heymans

Annemie Heymans ('s-Hertogenbosch, 9 februari 1935 – Amsterdam, 21 augustus 2008) was een Nederlandse kinderboekenschrijfster.

Biografie

Ze ging in Den Bosch naar de school voor Kunst en Kunstnijverheid en volgde een extra jaar portrettekenen. In Den Haag ging ze een jaar naar de Kunstacademie voor een akte middelbaar tekenen. Ze maakte dat jaar niet af. In 1971 verscheen haar eerste boek Het poppenfeest, dat zij samen met haar zuster Margriet had geschreven. Naast kinderboeken schreef ze verhalen voor Margriet, Ouders van Nu en Vrij Nederland. Vanaf 1982 gaf ze gastcolleges illustratie aan de Kunstacademie in Kampen.

Prijzen

  • In 1985 werd zij onderscheiden met een Zilveren Griffel voor haar boek Neeltje.
  • In 1992 kreeg zij de Zilveren Griffel voor haar boek De prinses van de moestuin, dat ze samen met haar zus Margriet schreef. In 1993 ontving ze voor …Lees verder op Wikipedia