Boek
Nederlands

Wiplala

+1
Wiplala
×
Wiplala Wiplala
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Twee kinderen en hun vader raken verzeild in malle en spannende situaties als zij in hele kleine mensjes worden veranderd door een piepklein wondermanneke, dat soms wel en soms niet kan "tinkelen". Voorlezen vanaf ca. 5 jaar; zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Kabouters, Magie
Extra onderwerp
humor
Titel
Wiplala
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Taal
Nederlands
Editie
42
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2014 | Andere uitgaves
155 p. : ill.
ISBN
9789045117294 (paperback)

Besprekingen

Wiplala is een piepklein mannetje. Hij is verstoten door zijn volk omdat hij niet goed kan tinkelen (toveren). Wiplala komt terecht in het huis van de familie Blom, die bestaat uit vader Blom, dochter Nella Della en zoon Johannes. Per ongeluk tinkelt Wiplala de hele familie net zo klein als hijzelf. Zal het Wiplala lukken om de familie Blom weer groot te tinkelen? Spannende achtervolgingen en grappige ontmoetingen met zowel gemene als aardige mensen volgen. In 1958, een jaar na publicatie, werd dit inmiddels beroemde kinderboek bekroond als Kinderboek van het jaar (tegenwoordig de Gouden Griffel). De foto op het omslag van deze uitgave komt uit de film Wiplala*. Deze uitgave bevat geen illustraties. De tekst is identiek aan eerdere uitgaves. De Nederlandse schrijfster Annie M.G. Schmidt (1911-1995) heeft vele prijzen voor haar werk ontvangen, waaronder de Hans Christian Andersenprijs voor haar gehele oeuvre. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Wiplala

De geleerde schrijver Meneer Blom houdt van rust, om te kunnen werken aan zijn boek over de politieke spanningen in de middeleeuwen. Hij maant zijn zoon Johannes en dochter Nella Della dan ook aan hem niet te storen. Wanneer Nella Della klaagt hoe saai hun leven is, wordt ze op haar wenken bediend: de kat is plots versteend. Dit blijkt het werk te zijn van Wiplala, een mannetje van niet meer dan tien centimeter, dat geen kabouter wil genoemd worden en dat kan tinkelen, zijn woord voor toveren. Nu ja, zo goed tinkelen kan hij eigenlijk niet, daarom is hij ook door de andere Wiplala’s verdreven. Na de kat, verandert Wiplala de lokale dichter in een standbeeld, waardoor deze plots de beroemdheid krijgt waar hij al zijn hele armoedige leven van droomt. Om de familie Blom uit de penarie te helpen wanneer ze op restaurant de rekening niet kunnen betalen, tinkelt Wiplala hen even klein als hijzelf. Zo starten hun omzwervingen langs het paleis op de Dam, een winkel, een ziekenhuisbed, het hui…Lees verder

Over Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida (Annie) Schmidt (Kapelle, 20 mei 1911 – Amsterdam, 21 mei 1995) was een Nederlands dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Annie M.G. Schmidt werd in Nederland en Vlaanderen vooral beroemd met kinderboeken als Pluk van de Petteflet (1971) en Abeltje (1953), series kinderverhalen als Jip en Janneke (1952-1957) en kinderversjes als Dikkertje Dap (1950) en Het Beertje Pippeloentje (gebundeld in 1958). Generaties Nederlanders zijn met haar poëzie en verhalen opgegroeid, waardoor haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland is gaan behoren.

Levensloop

Annie M.G. Schmidt was de dochter van Johannes Daniël Schmidt, sinds 1909 predikant in Kapelle, en Geertruida Maria Bouhuijs. Ze slaagde in 1930 voor het eindexamen hbs-a aan de Rijks Hoogere Burgersschool te Goes. Ze werkte aanvankelijk a…Lees verder op Wikipedia