Boek
Nederlands

De Malteser erfenis

Anthony Horowitz (auteur)
+1
De Malteser erfenis
×
De Malteser erfenis De Malteser erfenis

De Malteser erfenis

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Twee broers, privé-detectives, moeten, in opdracht van een dwerg, een doosje chocolaatjes bewaren. Dit snoepgoed vormt de sleutel tot een miljoenenschat en alle gangsters zitten dan ook achter het doosje aan. Vanaf ca. 10 jaar.
Extra onderwerp
Humor, Diefstal, Detectives, DET
Titel
De Malteser erfenis
Auteur
Anthony Horowitz 1955-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The falcon's Malteser
Uitgever
Antwerpen: Facet, 2004
183 p.
ISBN
90-5016-361-0

Besprekingen

Op verkenning in een omgekeerde wereldDit artikel gaat op ontdekking in de omgekeerde wereld die Anthony Horowitz in zijn boeken creëert. Horowitz voorstellen, is haast overbodig. De in Noord-Londen geboren schrijver (1955) stevende sinds zijn negende ambitieus op zijn eerste schrijverscontract af. Zodra hij dit op zak had (als 22-jarige), was er geen houden meer aan. De man schrijft gemiddeld twee (jeugd)boeken per jaar en neemt er televisie- en filmscripts als toetje bij. Alle schrijfsels richten de soms komische neus in dezelfde spannende richting.

Dit jaar had Horowitz de eer het Vlaamse jeugdboekengeschenk, Overleven op Krokodil-eiland, neer te pennen. Voor uitgeverij Facet vormde dit een ideale aanzet om de gehele Horowitzbibliotheek te herdrukken. Meteen een uitgelezen moment om, in de voetsporen van Horowitz' jonge helden, op speurtocht te gaan naar het mysterieuze recept van mans neergeschreven mysteries. Dit imrecept blijkt een vlijmscherpe en d…Lees verder
Twee jeugdige detectives krijgen van een dwerg een envelop in bewaring. Als de dwerg vermoord wordt, blijkt de envelop een doosje chocolaatjes te bevatten. Toch zit de hele onderwereld achter deze lekkernij aan, omdat het de sleutel vormt tot een miljoenenschat. Beide broers beleven hachelijke avonturen om uiteindelijk naast de schat te grijpen. Spannend verhaal waarin het vele gangstergeweld (bomaanslag, moord, lijken in beton, ontvoering) zo humoristisch beschreven wordt dat je er alleen maar om kunt lachen. Alles wat fout kan gaan, gaat fout, en alles wat verkeerd geïnterpreteerd kan worden, wordt dan ook verkeerd geïnterpreteerd. Omdat de humor de loop van dit verfrissende verhaal niet in de weg zit, ontstaat er een verhaal dat de doelgroep, kinderen vanaf ± 10 jaar, in één ruk uit zullen willen lezen. De bizarre ontwikkelingen doen denken aan de verhalen van Roald Dahl.

Over Anthony Horowitz

Anthony Horowitz (Stanmore, 5 april 1955) is een Britse schrijver. Hij schrijft voornamelijk jeugdboeken, maar ook romans voor volwassenen en scenario's voor televisie (waaronder Midsomer Murders, Agatha Christie's Poirot, Crime Traveller, Crossbow, Foyle's War en Robin of Sherwood).

Levensloop

Horowitz werd geboren in een Joodse familie, afkomstig uit Estland. Zijn vader was zakenman. Op zijn achtste werd hij door zijn ouders naar een streng internaat in Harrow gestuurd. Hij had een hekel aan school, en was er dan ook heel ongelukkig. Later studeerde hij aan de Universiteit van York en werkte daarna acht jaar als tekstschrijver bij een reclamebureau. Toen zijn boeken eenmaal goed verkochten, stopte hij met werken als tekstschrijver. Tegenwoordig schrijft hij kinderboeken en verhalen voor televisieseries.

De Malteser erfenis werd verfilmd onder de titel Just Ask for Dia…Lees verder op Wikipedia