Boek
Nederlands

Publieke vijand nummer twee

Anthony Horowitz (auteur)

Publieke vijand nummer twee

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Nick Simpel raakt ongewild betrokken bij een roofoverval. Om te bewijzen dat hij onschuldig is, moet hij de echte dader ontmaskeren. Maar hoe doe je dat als je zelf in de gevangenis zit? Vanaf ca. 11 jaar.
Extra onderwerp
Humoristische literatuur, humor
Titel
Publieke vijand nummer twee
Auteur
Anthony Horowitz 1955-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Public enemy no. 2
Uitgever
Antwerpen: Facet, 2002
199 p.
ISBN
90-5016-359-9

Besprekingen

Op verkenning in een omgekeerde wereldDit artikel gaat op ontdekking in de omgekeerde wereld die Anthony Horowitz in zijn boeken creëert. Horowitz voorstellen, is haast overbodig. De in Noord-Londen geboren schrijver (1955) stevende sinds zijn negende ambitieus op zijn eerste schrijverscontract af. Zodra hij dit op zak had (als 22-jarige), was er geen houden meer aan. De man schrijft gemiddeld twee (jeugd)boeken per jaar en neemt er televisie- en filmscripts als toetje bij. Alle schrijfsels richten de soms komische neus in dezelfde spannende richting.

Dit jaar had Horowitz de eer het Vlaamse jeugdboekengeschenk, Overleven op Krokodil-eiland, neer te pennen. Voor uitgeverij Facet vormde dit een ideale aanzet om de gehele Horowitzbibliotheek te herdrukken. Meteen een uitgelezen moment om, in de voetsporen van Horowitz' jonge helden, op speurtocht te gaan naar het mysterieuze recept van mans neergeschreven mysteries. Dit imrecept blijkt een vlijmscherpe en d…Lees verder
"Ik liep dus naar de deur. Op datzelfde ogenblik hoorde ik het geraas van brekend glaswerk. Een bel begon te snerpen. Ik draaide me om en keek". Zo raakte Nick Simpel verzeild in een mysterieuze roofoverval. Tegen z'n zin moet hij meedoen en de echte dader zien te pakken om z'n onschuld te bewijzen. Een verhaal met veel achtervolgingen, gepakt worden, vluchten en schietpartijen. Gebrek aan diepgang, onwaarschijnlijkheden en overdreven personages neem je voor lief, want het leest als een televisiethriller. En zoals het hoort bij thrillers, zit ook hier het venijn in de staart. Spannend, vol vaart en hier en daar humoristisch. Wel het soort Pietje Bell-humor waarbij overdaad schaadt. Vooral het begin heeft hier onder te lijden. Maar hoe meer het verhaal een detective-karakter krijgt, hoe minder flauwe grappen. Een ik-verhaal, dat zo nu en dan onderbroken wordt door de schrijver die zich tot de lezer richt om op voorgaande boeken te wijzen. Te lezen vanaf ± 11 jaar. Gekleurd omslag met e…Lees verder

Over Anthony Horowitz

Anthony Horowitz (Stanmore, 5 april 1955) is een Britse schrijver. Hij schrijft voornamelijk jeugdboeken, maar ook romans voor volwassenen en scenario's voor televisie (waaronder Midsomer Murders, Agatha Christie's Poirot, Crime Traveller, Crossbow, Foyle's War en Robin of Sherwood).

Levensloop

Horowitz werd geboren in een Joodse familie, afkomstig uit Estland. Zijn vader was zakenman. Op zijn achtste werd hij door zijn ouders naar een streng internaat in Harrow gestuurd. Hij had een hekel aan school, en was er dan ook heel ongelukkig. Later studeerde hij aan de Universiteit van York en werkte daarna acht jaar als tekstschrijver bij een reclamebureau. Toen zijn boeken eenmaal goed verkochten, stopte hij met werken als tekstschrijver. Tegenwoordig schrijft hij kinderboeken en verhalen voor televisieseries.

De Malteser erfenis werd verfilmd onder de titel Just Ask for Dia…Lees verder op Wikipedia