Boek
Nederlands

Nergens bang voor : 13 spannende verhalen

Anton Quintana (auteur), Aidan Chambers (auteur), Martha Heesen (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Verzamelbundel met dertien spannende verhalen van bekende auteurs. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Nergens bang voor : 13 spannende verhalen / Anton Quintana, Martha Heesen, Aidan Chambers ... [et al.]
Auteur
Anton Quintana Aidan Chambers Martha Heesen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2006
183 p.
ISBN
90-451-0349-4

Besprekingen

Verzamelbundel met dertien spannende verhalen geschreven door auteurs als Karlijn Stoffels, Martha Heesen en Benny Lindelauf. Het titelverhaal, geschreven door Marjolijn Hof, is misschien het meest verrassend: een meisje weet haar stoere broers (die haar bang willen maken tijdens een nachtje kamperen) in paniek te krijgen door gebruik te maken van suggestie. Niet alle verhalen zijn griezelverhalen, zoals ‘Broers’ van Jan Simoen dat spannend is doordat het een heel emotioneel en ontroerend verhaal over een familiegeheim is. 'Zwarte vlinders’ van Anton Quintana verscheen eerder in de verhalenbundel ‘Vampier, vampier, bijt me nog niet’ (1972) en werd voor deze bundel iets aangepast. ‘Afscheid’ is een vertaling van ‘Last Respects’ van Aidan Chambers door Martha Heesen. Kinderen vanaf ca. 10 jaar zullen genieten van deze prachtige bundel verhalen. Ook goed te gebruiken door leerkrachten om tijdens schoolkampen een lekker spannend verhaal voor te kunnen lezen.

Nergens bang voor

‘Nergens bang voor’ biedt ons een bundeling van allemaal spannende kortverhalen. Verhalen over een zusje dat eigenlijk een robot is, over uit gaan logeren en belanden bij je eigen familie die je totaal niet herkent, over een vrouw in het meer, over een begrafenisonderneming, over in het verleden terecht komen, … Bekend en minder bekend, bejubeld en minder bejubeld, dertien schrijvers leverden een al dan niet nieuw verhaal voor dit boek. Het draait in deze bundel vooral om impliciete spanning, om enge dingen en niet om moord, dood en bloed. Het ene verhaal is al wat spannender dan het andere, op sommige momenten lees je met kippenvel op je armen, terwijl je op andere momenten al aan het einde van het verhaal bent zonder werkelijk bang te zijn geweest. De kwaliteit van de verhalen verschilt ook van schrijver tot schrijver. Het is vooral leuk om te grasduinen tussen zoveel verschillende schrijfstijlen, zoveel verschillende ideeën wat spanning betreft. De verhalen lenen er zich niet echt …Lees verder

Over Anton Quintana

Anton Quintana, pseudoniem van Antoon Adolf Kuyten (Amsterdam, 6 september 1937 – Hoorn, 15 oktober 2017) was een Nederlandse schrijver.

Levensloop

Hij was de tweelingbroer van André Kuyten (1937-1978). Hun vader verliet al vroeg het gezin; Quintana is de naam van hun Spaanse moeder, die overleed toen de tweeling tien jaar oud was. Ze kwamen toen in een Amsterdams weeshuis terecht. Vanaf zijn zeventiende begon Quintana door Europa te trekken. In Spanje werd hij als landloper opgepakt en in de gevangenis gezet, waar hij begon met het schrijven.

In de jaren '60 schreef hij voor het jeugdblad "Pep", vaak met illustraties van Hans G. Kresse.

Tussen 1969 en 1971 verschenen van hem vier thrillers met als hoofdpersoon de ex-gangster Rufus: Het kille ontwaken, De verre vriend, De overlevende en De rattenjacht. Het kille ontwaken werd in 1975 als Rufus verfilmd onder regie va…Lees verder op Wikipedia