Boek
Nederlands

De dromenkoper

Anton Van der Kolk (auteur), Els Van Egeraat (illustrator)
+1
De dromenkoper
×
De dromenkoper De dromenkoper
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Tim verkoopt zijn dromen aan een man die ze verzamelt. Maar de dromen krijgen Tim in hun macht. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Dromen
Leesniveau
AVI 5, AVI E4
Titel
De dromenkoper
Auteur
Anton Van der Kolk
Illustrator
Els Van Egeraat
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2004
73 p. : ill.
ISBN
90-276-7554-6

Besprekingen

De dromenkoper is geschreven in AVI-niveau vijf. Anton van der Kolk schrijft met eenvoudige woorden en zinnen toch een erg meeslepend verhaaltje. Na Tims' eerste ontmoeting met de dromenkoper glijdt de lezer zachtjesaan de wondere wereld van de dromen in. Eerst zijn de dromen spannend en gek maar stilaan worden ze vreemder, mysterieuzer en intenser. Soms kan Tim zelfs het onderscheid tussen droom en werkelijkheid niet meer maken. Dat leidt tot vervelende situaties waarbij het schaamrood hem op de wangen komt staan. Wanneer de dromenvanger zelf in Tims' dromen verschijnt, groeit het geheel naar een mooie, emotionele climax.

De dromenwereld is een fascinerende wereld en leent zich tot filosofische overpeinzingen. Van der Kolk weet ook Tim een aantal rake gedachtenspinsels te bezorgen. "Ik dacht vaak: hoe verzin ik het? Maar verzon ik het wel? De dromen komen vanzelf". "Ja, droom en echt. Wat was het verschil? Soms wist ik het echt niet meer". Goed gevonden is ook het spele…Lees verder
Tim, de ik-verteller, ontmoet een man die dromen verzamelt zoals een ander b.v. boeken of postzegels verzamelt. Tim krijgt geld voor zijn dromen, afhankelijk van hoe waardevol ze zijn. Hij droomt steeds bewuster, en schrijft alles op. Maar dan merkt hij, dat de dromen hem in hun macht krijgen, en dat de dromenkoper zijn dromen binnendringt. In dit poëtische verhaal heeft interne actie de overhand. Voor de oplettende lezer zitten er veel grapjes in, zoals: "...met dromen geld verdienen! Ik zou slapend rijk worden." (p. 14). De auteur verklaart zijn beroep als een behoefte om dromen te noteren, die dan door andere dromers zoals uitgevers en lezers gebruikt worden. Duidelijke tekstblokjes met korte zinnen binnen met de hand getekende kaders. Zachtgrijze gewassen pentekeningen met een Quentin Blake-achtige dromenkoper. Voor ca. 7-jarigen.

Suggesties