Boek
Nederlands

Een indiaan zonder veren

Arend Van Dam (auteur), René Pullens (illustrator)
+1
Een indiaan zonder veren
×
Een indiaan zonder veren Een indiaan zonder veren
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Als Arnoud bij zijn oom en tante in Canada logeert, komt hij in contact met een indianenjongen, Patrick. Arnoud wil alles van hem weten. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Canada, Indianen
Leesniveau
AVI 8
Titel
Een indiaan zonder veren / Arend van Dam ; met tek. van René Pullens
Auteur
Arend Van Dam
Illustrator
René Pullens
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2004
108 p. : ill.
ISBN
90-276-7895-2

Besprekingen

Arnoud is op vakantie bij zijn oom in Canada. Maar de grote boerderij en de uitgestrekte prairie imponeren hem niet. Het échte Canada, de ongerepte wildernis, ligt een heel eind weg in de Rocky Mountains. Daar zijn de beren de baas en moet de mens zich schikken. Hij zou graag vriendschap sluiten met Patrick, een Zwartvoetindiaan, zoals ook Winnetou en Old Shatterhand vrienden waren in zijn boeken van Karl May. Maar Patrick is wat onwillig en het troosteloze bestaan dat hij leidt, heeft niets aantrekkelijks. Arnoud begrijpt ook niet zo goed hoe dat zit met hun protesten tegen de blanken, die hun gronden claimen. Ze moeten hen toch gewoon buitenschoppen. De vakantie begint interessant te worden wanneer Arnoud met zijn moeder en zijn neefje een paar dagen naar de bergen trekt. Ze gaan kamperen en misschien komen ze ook werkelijk een beer tegen. De bergen brengen inderdaad avontuur en ook inzicht in de problematiek van het land.

Arend Van Dam is een schrijver met meer dan één mi…Lees verder
Als Arnoud bij zijn oom en tante in Canada logeert, komt hij in contact met een indianenjongen, Patrick. Arnoud wil alles van hem weten. Als zijn neef in een stroomversnelling uit zijn kano gegooid wordt, redt Patrick hem. Samen brengen ze nog wat hachelijke uren door in het natuurpark. Ze komen een bruine grizzlybeer tegen die ze door moedig optreden weten te vangen. Ondertussen is bij Patrick het besef doorgedrongen dat hij nog wel degelijk voor een deel indiaan is en hij begint dat nu te waarderen, het is niet enkel toeristisch gedoe. Boeiend avonturenverhaal met een boodschap. Het laat zien dat indianen worstelen met hun identiteit. Het verhaal bestaat uit korte getitelde hoofdstukken, geschreven in dialoogvorm in de tegenwoordige tijd. Met een aantal zwartwitillustraties die gebeurtenissen uit het verhaal weergeven. Vanaf ca. 10 jaar.

Een indiaan zonder veren

Een avonturenverhaal dat zich afspeelt in de Rocky Montains, waar nog beren leven. Arnoud, een Nederlandse jongen, is samen met familie op vakantie bij zijn oom, die boer is. Al snel maakt Arnoud kennis met Patrick Brave Rock, een afstammeling van de Zwartvoet-indianen. Als derde- generatiekind voelt Patrick zich eerder Canadees, maar eigenlijk vindt hij dat hij nergens ‘bij’ hoort. Hij weet niet eens waar zijn naam ‘Dappere Rots’ vandaan komt. Arnoud zou heel graag een echte beer zien, terwijl Patrick en zijn stamgenoten er op ingesteld zijn contact met beren te vermijden. Arnoud en zijn neef worden in een kano meegesleurd in de Kickstonerivier, waarna het verhaal echt spannend wordt. Arend Van Dam heeft in zijn jeugd tientallen indianenboeken verslonden, aldus kom je te weten in het nawoord. Hij bleef echter met de vraag zitten: bestonden deze indianen wel echt? In ‘Een indiaan zonder veren’ zoekt de auteur naar een antwoord op zijn vragen. Hij heeft indianenoversten in indianendorp…Lees verder