Boek
Nederlands

Ontdekken met de liefste papa

Arend Van Dam (auteur), Alex De Wolf (illustrator)
+1
Ontdekken met de liefste papa
×
Ontdekken met de liefste papa Ontdekken met de liefste papa
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Wandelend met zijn vader ontdekt Beertje de betekenis van allerlei tegenstellingen en andere begrippen. Vierkant prentenboekje met tekeningen in kleur. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Opgroeien, Ouders
Titel
Ontdekken met de liefste papa / tekst Arend van Dam ; ill. Alex de Wolf
Auteur
Arend Van Dam
Illustrator
Alex De Wolf
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2006
[28] p. : ill.
ISBN
90-269-1755-4

Besprekingen

Beertje wil een spelletje spelen met zijn papa, maar die heeft daar niet zo'n zin in. Hij doet een ander voorstel: samen naar buiten op verkenning. Op hun tocht komen ze langs dieren en planten, slaat het weer om van onweer naar zon etc. Nieuwsgierig vraagt Beertje honderduit: "wat is groot, wat is klein, waar is hier en wat is daar?". Spelenderwijs leert hij veel bij van papa's antwoorden. Een spelletje spelen, dat kan morgen wel...

Ontdekken met de liefste papa wil kinderen contrastbegrippen zoals groot en klein, hard en zacht, hol en bol aanleren. Dit 'educatieve' doel beheerst het boek, waardoor een echt doorlopende verhaallijn ontbreekt. Bovendien worden niet alle begrippen tekstueel en vormelijk verduidelijkt op een manier die toegankelijk is voor jonge kinderen. "Een dolfijn kijkt altijd blij", maar welke kleuter kan zich daar echt een 'blij' gevoel bij voorstellen?

Alex de Wolf slaagde er wel in eenvoudige, duidelijke tekeningen te maken bij de tekst. …Lees verder
Beertje wil graag spelen, maar vader beer wil op zijn luie dag eerst uitslapen en straks of misschien later spelen. Op de volgende bladzijde lopen ze toch door een denkbeeldig landschap bevolkt door voornamelijk Afrikaanse wilde dieren. Al lopend ontdekt Beertje samen met zijn vader de betekenis van woorden, zoals groot en klein, hier en daar, ver weg en dichtbij. Klein, vierkant prentenboek met soms paginagrote tekeningen in aquarel en pen. De meeste bladzijden zijn echter gevuld met twee of meer bij elkaar horende illustraties. In en tussen die illustraties door staat een relatief grote hoeveelheid tekst in een cursieve lichtgrijze letter afgedrukt. Die combinatie van tekst, tekeningen en het kleine formaat van het boek verhinderen dat de betekenissen voldoende duidelijk overgebracht worden. Bovendien wordt de betekenis van de woorden straks en later niet verklaard. Over deze beer en zijn vader zijn al eerder enkele boeken verschenen. Vanaf ca. 3 jaar.

Ontdekken met de liefste papa

Met Beertje in de buurt komt er van rusten zelden iets in huis. Hij blijft vragen tot vader beer uit bed komt. Vragen als: Wanneer is dat, straks? en Is later eerder dan straks?, zijn niet alleen herkenbaar; je kan er met de kindjes even op doorgaan. Als papa beer dan toch komt spelen, ontdekken papa en Beertje al spelend begrippen als: groot en klein, ver weg en dichtbij, hier en daar, hard en zacht, hol en bol, donder en bliksem, zon en schaduw, ruiken en proeven, blij en boos, vandaag of morgen. Het boekje is leuk en instructief en geschikt om thuis, in de peuter- en kleuterklas te gebruiken. De verhaaltjes kunnen nagespeeld worden.

Suggesties