Boek
Nederlands

Schildknaap op het Muiderslot

Arend van Dam (auteur)

Schildknaap op het Muiderslot

Een 11-jarige jongen wordt in 1296 naar het Muiderslot van graaf Floris V gestuurd en hoopt daar schildknaap te worden. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Schildknaap op het Muiderslot
Auteur
Arend van Dam
Taal
Nederlands
Uitgever
Den Haag: Leopold, 2006
114 p.
ISBN
9025844596 9789025844592

Besprekingen

We schrijven 15 juni 1296. De 11-jarige Witte van Heusden hoopt op het Muiderslot schildknaap van graaf Floris V te worden, maar wordt de duvelstoejager van de baljuw. Witte, een historische figuur, weet niet dat hij de zoon van Floris is en staat dus als bastaard bij anderen in laag aanzien. Hij wordt aan het werk gezet, neemt deel aan het leven op een middeleeuws kasteel, ontmoet Jacob van Maerlant en Floris V die in zijn eigen slot door edelen gevangen wordt gezet. Hij ontdekt dat Floris zijn vader is, vlak voor de niet in het boek beschreven moord door de edelen. Boek van deze bekende en productieve auteur dat van 10-12 jarigen nogal wat literaire ervaring en belangstelling voor geschiedenis vraagt. Ze zullen als lezer of tijdens geschiedenislessen enige moeite moeten doen het soepel geschreven verhaal te volgen vanwege de vele historische informatie over toenmalige wapens, gebruiksvoorwerpen en staatsrechtelijke verhoudingen. Het boek is voorzien van een tijdbalk en een getekende…Lees verder

Schildknaap op het Muiderslot

1296 Muiderslot. In dat jaar komt de elfjarige Witte, kleinzoon van de heer van Heusden, naar het kasteel van Floris V. Hij hoopt er page of schildknaap te worden, maar hij moet er hard werken als knechtje. Op een dag wordt graaf Floris er gevangen gezet door opstandige heren. Wanneer Witte met de graaf in contact komt, verneemt hij wie zijn echte vader is. In de geschiedenis staat hij bekend als Witte van Haamstede, een bastaardzoon van Floris V. Dit boekje evoceert een belangrijke episode uit de Hollandse geschiedenis. Elke Nederlandse scholier kent het Muiderslot (thans museum), gebouwd door graaf Floris. Jacob van Maerlant, ooit op Zeeland leraar van de graaf, kwam er vaak op bezoek. Een plattegrond van de burcht voorin en een tijdsbalk achterin zijn nuttig bij dit middeleeuws verhaal.


Over Arend van Dam

Arend van Dam kan verwijzen naar:

  • Arend van Dam (schrijver), Nederlands schrijver, bekend van zijn kinderboeken en het boek Een beetje Zwanger
  • Arend van Dam (tekenaar), Nederlands tekenaar, bekend van zijn illustraties en politieke cartoons