Boek
Nederlands

Kalle : de kleine stierenvechter

Astrid Lindgren (auteur), Marit Törnqvist (illustrator)
+1
Kalle : de kleine stierenvechter
×
Kalle : de kleine stierenvechter Kalle : de kleine stierenvechter
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Met Pasen wordt de rust verstoord als Aam Engelbrecht, de grote stier van boederij de Beekhoeve, ontsnapt. Het hele dorp komt kijken, maar niemand krijgt de boze stier terug in de stal. Tot de 7-jarige Kalle van de buren erbij komt. Oblong prentvertelling met sfeervolle, nostalgische kleurenillustraties. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Boerderijen
Titel
Kalle : de kleine stierenvechter
Auteur
Astrid Lindgren
Illustrator
Marit Törnqvist
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Nar Adam Engelbrekt blev tvararg
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Hoogland en Van Klaveren, 2007
[24] p. : ill.
ISBN
9789076347912

Besprekingen

Op paasmorgen ontsnapt een boze stier uit de stal en brengt de hele kleine boerengemeenschap in Småland in rep en roer. Gelukkig weet het 7-jarig buurjongetje door aardig tegen de stier te praten, hem weer op stal te krijgen, wat alle volwassenen niet lukte. Het levert hem ook nog een beloning op. Aquarellen in kader, van 1, 1,5 of 2 pagina's, gecombineerd met waterverftekeningen van allerlei formaat: sfeervol en tot in details uitgevoerd, van heel klein tot doorlopend over 2 blz. en op voor- en achterplat, ondersteunen de tekst op sublieme wijze. Zij tonen de sfeer van het Zweedse boerenland van tientallen jaren geleden. De tekst die vanaf ca. 5 jaar kan worden voorgelezen (zelf lezen vanaf ca. 8 jaar; vrij lange zinnen) staat op verschillende plaatsen soms in kolommen naast, onder, boven of aan de kant van de tekeningen. Er zit een klein herhalingselement in de tekst. Verzorgd uitgevoerd, stevig, nostalgisch prentenboek met één van de illustraties op het voorplat met daarin de boekg…Lees verder

Over Astrid Lindgren

Astrid Lindgren (Zweedse uitspraak: [ˈastrɪd ˈlɪŋɡreːn]), geboren als Astrid Anna Emilia Ericsson (Näs (bij Vimmerby), 14 november 1907 – Stockholm, 28 januari 2002) was een Zweedse schrijfster van verhalen voor zowel kinderen als volwassenen.

Levensloop en gezinsleven

Ericsson groeide op nabij Vimmerby in Småland in het zuiden van Zweden, op de boerderij Näs die haar ouders, Samuel August Ericsson (1875-1969) en Johanna Sofia Hanna Jonsson (1879-1961), pachtten. Astrid was hun tweede kind. Ze had een oudere broer, Gunnar (1906-1974), en later twee jongere zussen, Stina (1911-2002, getrouwd met Hergin) en Ingegerd (1916-1997).

Toen ze 18 jaar oud was en journaliste in opleiding bij de lokale krant Vimmerbytidningen, werd ze zwanger. De vader van het kind, de hoofdredacteur van de krant, wilde met haar trouwen, maar zij sloeg dit aanzoek af en verhuisde naar Stockholm. Haar kind, een zoon di…Lees verder op Wikipedia