Boek
Nederlands

Pippi Langkous

Astrid Lindgren (auteur), Carl Hollander (illustrator)
Pippi ziet er wat raar uit met haar stijve vlechten, vreemde jurken en veel te grote schoenen. Maar voor haar buurkinderen is zij de sterkste, de stoutste en vooral de leukste kameraad. Vanaf ca. 9 jaar.
Bevat
Titel
Pippi Langkous
Auteur
Astrid Lindgren
Illustrator
Carl Hollander
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Boken om Pippi Langstrump
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2002
365 p.: ill.
ISBN
90-216-1525-8

Besprekingen

Vijfenzestig wordt ze volgend jaar, het eigenzinnige, roodharige sproetenkopje dat zonder vader of moeder, maar met paard en aap een vrolijk leventje leidt in Villa Kakelbont. Vijfenzestig, en nog steeds hebben haar knotsgekke, spannende, vaak hilarische avonturen nog niets aan waarde en leesbaarheid ingeboet. Opmerkelijk wanneer je weet dat alles begon aan het ziekenbed van Lindgrens dochtertje Karin, die maar bleef zeuren om verhaaltjes over een zekere 'Pippi Langkous' ? een naam die Lindgren zo bijzonder vond, zo vertelde ze later, dat ze er alleen maar een hoogst ongewoon meisje bij kon fantaseren. En dan is ongewoon ? zeker voor die tijd ? nog flauw uitgedrukt: met Pippi Langkous schiep Astrid Lindgren immers wars van elk pedagogisch verantwoord project een heldin die als symbool voor het ongerepte, niet door moraal en fatsoen aangetaste kind tot werkelijk íeders verbeelding spreekt. Wie Pippi zelf niet zou willen (of durven?) zijn, wil haar minstens als beste vriendin. Of ze nu …Lees verder
Omnibus met de oorspronkelijk zelfstandig verschenen uitgaven 'Pippi Langkous', 'Pippi Langkous gaat aan boord' en 'Pippi Langkous in Taka-Tuka-land'. Elk deel wordt voorafgegaan door twee gekleurde pagina's waarop een tekening en de titel van dat deel staan. De uitgave bevat alle avonturen van Pippi Langkous, het eigenwijze meisje dat in haar eentje in Villa Kakelbont woont terwijl haar vader als kapitein de zeeën bevaart. De verhalen hebben na zoveel jaar nog niets van hun charme verloren. Het boek is uitgevoerd in een duidelijke druk en is voorzien van de vlotte tekeningen van Carl Hollander, maar in tegenstelling tot de 15e druk zijn ze nu in kleur afgedrukt. Ze passen goed bij het verhaal. Verzorgde, gebonden uitgave, deel tien in de Astrid Lindgren bibliotheek. Vanaf ca. 9 jaar.

Pippi Langkous

‘Twee maal drie is vier, wiedewiedewiet en twee is negen, ik richt de wereld in, wiedewiede naar mijn eigen zin!’ Dit aanstekelijke liedje nestelt zich meteen in je hoofd, voor wie het kent al gewoon bij het zien van het boek. Voor anderen kan de cd een hulpmiddeltje zijn. Wie kent de avonturen van Pippi niet? De vrolijke, guitige meid met twee oranje vlechtjes in haar haren die alle harten steelt. Pippi Langkous behoort voor velen van ons tot de leuke jeugdherinneringen. We kennen haar als het eigenzinnige meisje dat op een opgewekte manier door het leven stapt. Met haar burgerlijke buurkindjes Tommy en Anika steeds in de buurt, beleeft ze allerlei avonturen. Dit boek is een bundeling van verschillende verhalen van Pippi Langkous en er zit ook een cd’tje bij met een heleboel herkenbare liedjes. De illustraties zijn kleurrijk en vrij traditioneel, wat op zich niet misstaat bij dit boek. Kortom: een instant Pippi-gevoel!


Over Astrid Lindgren

Astrid Lindgren (Zweedse uitspraak: [ˈastrɪd ˈlɪŋɡreːn]), geboren als Astrid Anna Emilia Ericsson (Näs (bij Vimmerby), 14 november 1907 – Stockholm, 28 januari 2002) was een Zweedse schrijfster van verhalen voor zowel kinderen als volwassenen.

Levensloop en gezinsleven

Ericsson groeide op nabij Vimmerby in Småland in het zuiden van Zweden, op de boerderij Näs die haar ouders, Samuel August Ericsson (1875-1969) en Johanna Sofia Hanna Jonsson (1879-1961), pachtten. Astrid was hun tweede kind. Ze had een oudere broer, Gunnar (1906-1974), en later twee jongere zussen, Stina (1911-2002, getrouwd met Hergin) en Ingegerd (1916-1997).

Toen ze 18 jaar oud was en journaliste in opleiding bij de lokale krant Vimmerbytidningen, werd ze zwanger. De vader van het kind, de hoofdredacteur van de krant, wilde met haar trouwen, maar zij sloeg dit aanzoek af en verhuisde naar Stockholm. Haar kind, een zoon die …Lees verder op Wikipedia