Boek
Nederlands

Seriewoordenaar

Bavo Dhooge (auteur)
+1
Seriewoordenaar
×
Seriewoordenaar Seriewoordenaar

Seriewoordenaar

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Saskia (ik-figuur) is bezeten van computerspelletjes met simulatieliquidatie. Wanneer haar klasgenoten op mysterieuze wijze in coma raken, realiseert ze zich dat zij diezelfde klasgenoten een e-mail heeft gestuurd. Wat is er aan de hand met haar computer? Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Computers
Titel
Seriewoordenaar
Auteur
Bavo Dhooge
Taal
Nederlands
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2007
111 p.
ISBN
9789059323698

Besprekingen

Er is iets vreemds aan de hand met Saskia's nieuwe tweedehandse computer. Hij lijkt een eigen leven te leiden en mengt zich ook op een griezelige manier in het leven van klasgenootjes. Zelfs haar vriend Sander, een echte computernerd, kan Saskia niet helpen. Integendeel, de computer probeert hem als een rivaal uit te schakelen.

Dit originele gegeven wordt niet doorwerkt, maar is wel spannend in scène gebracht.

Saskia blijkt in school gepest te worden en vriend Sander heeft daarom een antipestspel ontworpen. Veel verder dan enkele allusies hierop komt het niet. Het verhaal concentreert zich eerder op de vroegere eigenaar van de computer en zijn duistere verleden. Ook dit blijft te weinig begrijpelijk, maar een grondige uitwerking vraagt een boek uit de 'Bibberboek'-reeks niet. De goed gevonden link tussen 'seriemoordenaar' en 'seriewoordenaar' mocht bv. dikker in de verf gezet zijn. Tussen de griezelopnames door zorgt de verliefdheid tussen Saskia en Sander voor een licht…Lees verder
Tiener Saskia en haar liefhebbend schoolvriendje Sander zijn bezeten van simulatieliquidatie- computerspelletjes en samen chatten ze naar hartelust. Op mysterieuze wijze raken er na elkaar klasgenootjes in coma, naar wie Saski toevallig net daarvoor een serie mailtjes gestuurd heeft. Ze linkt deze absurde voorvallen aan haar nieuwe, tweedehands pc die al een opvallend lugubere screensaver had. Wanneer ze ontdekt dat de vorige eigenaar een seriemoordenaar is, raakt ze danig in paniek. Geheel in zijn macht is ze door het schrijven van het woord 'einde' een 'seriewoordenaar' geworden. Uit pure jaloezie manipuleert hij haar zelfs Sander te vermoorden. Chronologisch, in de ik-vorm vertelde jeugdthriller, in korte, veelal enkelvoudig samengestelde zinnen, afgewisseld met dialogen en korte sms-berichten. Het net niet al te doorzichtig plot, dat slechts enkele dagen bestrijkt, speelt zich af rond een beperkt aantal romanfiguren en in een herkenbaar, eigentijds milieu. De verhaaldragende, cumu…Lees verder

Seriewoordenaar

Saskia krijgt van haar vader een tweedehandscomputer. Zij kopen hem bij een zeer eigenaardig mannetje in een al even rare winkel. Thuis chat zij met haar vriend Sander en speelt haar pesterspelletje, maar al vlug blijkt dat deze computer helemaal niet doet wat Saskia wil. Wanneer ze een mail verstuurt en haar vriendin, door een gevaarlijk virus uit Saskia's computer, ziek wordt en in een coma geraakt, begint Saskia haar computer en de vroegere eigenaar te wantrouwen. Op het einde wordt de computer vernietigd en komt alles wel weer in orde. Een beetje vreemd en vergezocht verhaal. Het leest vlot en de schrijver slaagt er wel in om de lezer uit nieuwsgierigheid te laten doorlezen. Het thema spreekt de jonge lezers waarschijnlijk wel aan. Maar wat de inhoud betreft, die is zo onrealistisch en ongeloofwaardig dat je er nauwelijks iets aan hebt. Het taalgebruik is duidelijk en eenvoudig, maar zo cliché als wat!

Over Bavo Dhooge

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Samuel Dhooge

Bavo Dhooge (Gent, 31 januari 1973) is een Vlaams schrijver.

Biografie

Na zijn studies Grieks-Latijn aan het Sint-Lievenscollege te Gent, studeerde hij Film & Televisie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, eveneens in Gent. Zijn eindwerk, de kortfilm 'Warmwatervissen', werd geselecteerd op het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent.

Na zijn studies werkte hij vier jaar als copywriter-scenarist in een productiehuis en als freelance redacteur en recensent, onder meer voor HUMO en Ché.

Hij kende zijn literair debuut in 2001 met de roman 'Spaghetti'. Sedertdien publiceerde hij meer dan 100 'S-boeken': literaire romans, thrillers, verhalenbundels, westerns, jeugdthrillers, griezelboeken, sciencefiction en kinderboeken, waarvan de titels allen beginnen met een 'S'. Daardoor kreeg hij de bijnaam 'S-Express'.

Hij woont en werkt in Gent.

Prijzen

Zijn…Lees verder op Wikipedia