Boek
Nederlands

Als jij ...

Ben Kuipers (auteur), Benjamin Leroy (illustrator)
+1
Als jij ...
×
Als jij ... Als jij ...
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Gedichtjes, waarin een verliefde jongeman zijn geliefde vergelijkt met onder andere een boom, rivier, vogel en een boek. Met grappige, paginagrote, kleurenillustraties. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Liefde
Titel
Als jij ...
Auteur
Ben Kuipers
Illustrator
Benjamin Leroy
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2008
[28] p. : ill.
ISBN
9789058384713 (hardback)

Besprekingen

In Als jij... bezingt Ben Kuipers een geliefde. Hij verheerlijkt haar en vergelijkt haar met achtereenvolgens een boom, een tuin, een bos, een vijver, een rivier, een huis, een fontein, etc. De vergelijkingen, die bol staan van het verlangen, worden aan elkaar gesmeed tot een lange liefdeslitanie. Kuipers' beelden zijn niet bijzonder origineel; de manier waarop hij ze neerschrijft evenmin. Kersen, bijen, bloemen, waterlelies, regenboogkleuren, ... het zijn wel erg voor de hand liggende woorden om uiting te geven aan verliefdheid. En tóch lijkt Kuipers woordenstroom te werken. De zoete zinnen en de overdreven romantiek hebben iets aanstekelijks. Je krijgt haast zin om met de ik-persoon mee te jubelen: "Als jij een tuin was, / zouden de bloemen open zijn. / Er zou een gezoem zijn / van hommels en bijen. / Er zouden vlinders zijn: atalanta's, / dagpauwogen, koninginnenpages. / En het gras zou hoog staan. / En onkruid mocht er bloeien. // En ik lag languit in dat gras / en rook de tuin." …Lees verder
De ik-figuur van het boekje is verliefd. Hij bejubelt zijn geliefde door haar te vergelijken met een boom, een tuin, een bos, een vijver, een rivier, een huis, een fontein, een vogel, de wind, de nacht, een droom en een boek. De romantiek spat van de bladzijden, het werkt aanstekelijk en aan het eind van het boek krijg je zin om alles nog eens te herlezen. Poëtisch taalgebruik dat vlot leest. De, over twee pagina's verdeelde, illustraties zijn kleurrijk, opgewekt en grappig; ze versterken de beelden van de tekst. Deze hulde aan verliefdheid is niet alleen een mooi geschenkboekje, maar kan ook gebruikt worden in de lessen taal. Vanaf ca. 12 jaar.

Als jij ...

In deze bundel staan gedichten met associaties beginnend met Als jij ... gevolgd door een ... was. Ze monden telkens uit in een verlangen om op te gaan in de geliefde. Ze zijn geschikt voor pubers en volwassenen. De ene associatie is al beter geslaagd dan de andere. De illustraties doen naïef aan. Ze zijn een mengeling van arcering met balpen en potlood, collages en ogenschijnlijk kinderlijke tekeningen, maar ze hebben een zekere charme. Een bundel die kan inspireren om zelf aan het associëren te gaan.

Over Ben Kuipers

Ben Kuipers (Oldenzaal, 13 juli 1944 - 18 september 2011) is een Nederlands schrijver van kinderboeken.

Leven

Na zijn middelbare school studeerde Kuipers een paar jaar psychologie. Uiteindelijk koos hij voor journalistiek.

Werk

Hij schreef onder andere voor het tijdschrift Margriet. In 1986 debuteerde hij met Een zelfgemaakte zomer (Sjaloom) en oogstte meteen goede kritieken. De verhalen over Job en Diede zijn ontstaan bij zijn eigen ervaringen als vader met twee kinderen, die net zo heetten. "Hij schreef gewoon op wat ze zeiden, deden en beleefden. Eigenlijk waren deze verhalen helemaal niet bedoeld om uit te geven. Maar Veronica Hazelhoff moedigde hem aan." Eerst werden ze voorgelezen in Sesamstraat. Daarna verschenen ze als boek: Job en Diede (1989, Sjaloom) en Diede en Job (1994, Sjaloom). Een ander succesvol duo was Wolf en Lam, waarvoor Ingrid Godon de illustrat…Lees verder op Wikipedia