Boek
Nederlands

Circus Oma

Bies Van Ede (auteur), Camila Fialkowski (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Op school wordt dag georganiseerd waarop opa's en oma's vertellen over hun vroegere werk. Annemarie's oma is acrobaat in een circus geweest. Ze wil alleen komen als de andere artiesten ook komen. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Circussen, Grootouders
Extra onderwerp
Circus
Leesniveau
AVI 8
Titel
Circus Oma / Bies van Ede ; tek. van Camila Fialkowski
Auteur
Bies Van Ede
Illustrator
Camila Fialkowski
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2002
82 p. : ill.
ISBN
90-276-4632-5 9789027646323

Besprekingen

De juf uit de klas van Annemarie en Alexander wil graag een opa- en omadag organiseren. Het is de bedoeling dat deze iets komt vertellen over het beroep dat hij of zij heeft uitgeoefend. Iedereen wil graag dat Annemarie's oma komt; zij is nl. acrobate bij het circus geweest. Oma, die in een bejaardenflat woont, wil echter alleen komen als ook haar vroegere collega's meegaan. Deze heeft ze echter al jaren niet meer gezien. In twaalf korte hoofdstukken leren we oma Pannekeet kennen en ervaren dat het leven in de flat met een boze buurmanachtige De Wit niet meevalt. Wonder boven wonder en wel heel erg toevallig duiken al haar oud collega's op, zoals o.a. Iepe de slangenmens en Frank de leeuwentemmer. Ook de opa van Alexander werkt nog mee waardoor uiteindelijk een hele circusvoorstelling tot stand komt met alle veteranen. Het verhaal is op zich goed geschreven en loopt naar een climax. De auteur heeft zich goed ingeleefd in het doen en laten van deze bejaarde mensen. De gebeurtenissen zi…Lees verder

Over Bies Van Ede

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Richard R

Bies van Ede (Badhoevedorp, 27 april 1957) is een Nederlands schrijver van jeugdliteratuur, televisiescenario's, romans, poëzie en liedteksten. Ook maakt hij vertalingen.

Van Ede woonde achtereenvolgens in Badhoevedorp, Heerde, Zandvoort en Haarlem. Na een korte periode als onderwijzer werkte hij als freelancer bij diverse tijdschriften en als eindredacteur van het Haarlems Dagblad. Sinds 1992 is hij voltijds schrijver. Hij maakt deel uit van het Haarlemse Ampzing Genootschap dat op humoristische wijze strijdt tegen het overbodige Engelse leenwoord.

Productie

Over zijn woonplaats Haarlem schreef hij een vijftal historische jeugdromans. Van Ede was lid van het Griezelgenootschap dat onder voorzitterschap van Paul van Loon het horrorgenre in Nederland populariteit bezorgde. Met Van Loon speelde Van Ede enkele jaren in een popgroep, De Van Loon-Van Ede-band, die vrolijke muzikale griezelshows verzorgde. Na zijn vertr…Lees verder op Wikipedia

Suggesties