Boek
Nederlands

Slimme Gust!

Brigitte Minne (auteur), An Candaele (illustrator)
+1
Slimme Gust!
×
Slimme Gust! Slimme Gust!
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
De kleuters van groep twee oefenen met lezen en tellen. Gust geeft steeds foute antwoorden. Snapt hij het niet of lijkt dat maar zo? Oblong prentenboek met paginagrote kleurenillustraties in gemengde techniek. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Slimme Gust!
Auteur
Brigitte Minne
Illustrator
An Candaele
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2011
[28] p. : ill.
ISBN
9789058386625 (hardback)

Besprekingen

De kleuters van groep twee moeten leren oefenen met lezen en tellen. Dagdromer Gust volgt - soms hardop - zijn eigen gedachten, maar die corresponderen niet met wat juf Mieke van hem verwacht. Juf maakt zich zorgen over Gust en gaat met zijn moeder praten. Oblong prentenboek met prima op elkaar afgestemde humor in tekst en tekeningen. Op subtiele wijze tonen ze het net afzijdig zijn van de groep van Gust, zijn verdiept zijn in eigen fantasie, vergezeld van zijn knuffel. De marges van de crèmekleurige bladzijden zijn aan de tekstkant met blauw krijt bekrast, zoals een kind doet. De tekst staat in schreefloze zwarte letters, Gusts reacties staan in vetrode letters met schreef. Daarbij een klein detail, bijvoorbeeld hoe Gust zich voorstelt dat hij als hond in een hondenhok ligt. Op de andere bladzijde zijn herkenbare situaties afgebeeld zoals de rommelige kleuterklas. Vrolijke collages met krijt; duidelijke mimiek en houdingen. Schutbladen met het patroon van de jurk van juf Mieke, op de…Lees verder

Slimme Gust

'Slimme Gust' vertelt het verhaal van een pientere kleuter uit de derde kleuterklas. Wanneer juf Mieke in de klas op rekenen wil oefenen, geeft Gust altijd verkeerde, maar wel originele antwoorden. Op de vraag hoeveel twee appels plus één appel is, antwoordt Gust: buikpijn. Hij neemt de vragen van de juf letterlijk of hij speelt een spelletje met de sommetjes. Daardoor denkt de juf dat hij niet kan rekenen of zelfs dat Gust geen geheugen heeft. Wat juf Mieke echter niet weet, is dat Gust al alle zeventien verfspetters op haar jurk geteld heeft en dat Gust heel goed weet wat hij kan en zou moeten doen. Juf Mieke maakt zich zorgen en belt de mama van Gust. Maar mama laat het niet aan haar hart komen, want ze kent haar zoon en weet dat alles in orde is.
Dit vrolijke prentenboek laat zien dat niet iedereen op dezelfde manier denkt en doet. Het toont ook aan dat kinderen niet altijd aan de hand van de standaardtesten begrepen kunnen worden.
De bijzonder mooie en originele illus…Lees verder

Over Brigitte Minne

Brigitte Minne (Brugge, 16 oktober 1962) is een Vlaams schrijfster van jeugdliteratuur.

Minne publiceerde een groot aantal kartonboeken, prentenboeken en leesboeken voor kinderen en jongeren. Daarnaast schreef ze scenario's voor onder meer het Vlaamse educatieve jeugdprogramma De Boomhut en leverde ze bijdragen aan diverse tijdschriften, theater- en filmproducties voor kinderen en jongeren. In totaal publiceerde zij ruim 200 verschillende werken.

Een deel van haar boeken werd vertaald en verscheen in het buitenland. Haar werk werd in Vlaanderen maar ook daarbuiten meermaals bekroond, onder meer door de Kinder- en Jeugdjury's van Vlaanderen, Limburg, Nederland en Frankrijk. Voor RoodGeelZwartWit ontving zij in 2002 de Franse Prix d’octogone. Verder ontving ze voor haar werk onder andere de eerste prijs bij de Europese wedstrijd uitwisseling Kortfilm voor kinderen, een White Raven (toegekend door de Internationale Jeugdbibliotheek van München), de …Lees verder op Wikipedia