Boek
Nederlands

Het gietertje

Burny Bos (auteur), Jan Jutte (illustrator)
Bundel met elf humoristische verhaaltjes over een eigenwijze peuter die groot wil zijn, alles zelf wil doen en later meneer wil worden. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Peuters
Titel
Het gietertje / Burny Bos ; tek. van Jan Jutte
Auteur
Burny Bos
Illustrator
Jan Jutte
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2001
[28] p. : ill.
ISBN
90-276-4512-4

Besprekingen

Ot Jan Dikkie is een kleuter die zichzelf al heel groot vindt. Hij kan alleen naar de wc, geeft planten water, timmert, toetert en nog veel meer. Hij weet zelfs dat de mevrouw op een vliegtuig "stoeiades" heet.

Het gietertje bestaat uit elf korte verhaaltjes waarin telkens een grappige anekdote centraal staat. Zo steekt Ot Jan Dikkie zijn moeders badpak vol met rondzwervend vuil en zandtaartjes terwijl ze slaapt, knipt hij zijn eigen haar en wil hij voetballen bij Ajax omdat hij al zo goed kan vallen. De beschreven situaties zijn herkenbaar en amusant. Het taalgebruik is helder en in overeenstemming met de doelgroep. Vlaamse kleuters zullen waarschijnlijk liever bij Anderlecht willen voetballen, maar die kleine aanpassing is voor een voorlezer geen probleem.

De mooie, kleurrijke tekeningen van Jan Jutte vormen een meerwaarde in dit boekje. Juttes prenten visualiseren het verhaal voor peuter en kleuter op de schoot. Jutte overstijgt de doorsnee prentenboekillustra…Lees verder
Ot Jan Dikkie is een peuter die naar de crèche gaat. Elke dag beleeft hij een nieuw avontuur. Hij vult het badpak van zijn moeder met van alles en nog wat, omdat het van elastiek is en er erg veel in past. Hij knipt zijn haren af omdat ze niet nat mogen worden in het zwembad, waar hij tuft als een motorbootje. De plots zijn eenvoudig en sluiten aan bij hun belevingswereld. Dit boek bevat elf losstaande verhalen met de hoofdfiguur Ot Jan Dikkie die zelf vindt dat hij heel groot is en veel zelf kan. De schitterende pentekeningen van Jutte maken deze verzorgde uitgave tot een perfect geheel. Het boek met hard kaft heeft een vrolijk gekleurde cover in blauwtinten uitgevoerd in dikke contouren en ingekleurd in gemengde technieken. De titel van de serie is golvend afgedrukt. De serie bevat per jaar tien boekjes voor genoemde doelgroep. Humoristische en herkenbare, korte verhaaltjes voor peuters vanaf ca. 3 jaar. Eerder verschenen deze verhalen in de bundel 'Ot Jan Dikkie'*.

Over Burny Bos

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door KRO

Bernard Gerrit (Burny) Bos (Haarlem, 8 april 1944) is een Nederlandse producent, scenario- en kinderboekenschrijver. Ook werkte hij als acteur aan kinderprogramma's op radio en televisie mee.

Loopbaan

Tot 1974 was hij onder meer onderwijzer en leraar tekenen. Daarna was Bos werkzaam bij de AVRO-radio. In 1975 kreeg hij van de zilveren Reissmicrofoon jury een eervolle vermelding voor de Ko de boswachtershow (radio) en in 1977 voor Radio Lawaaipapegaai. In 1981 gaf de jury voor de Zilveren Nipkowschijf een eervolle vermelding aan de televisieserie Lawaaipapegaai. In 1983 ontving hij de Zilveren Reissmicrofoon voor zijn gehele radio-oeuvre.

In de periode van 1977 tot 2004 heeft Bos meer dan 40 kinderboeken geschreven. Sommige boeken zijn uitgegeven in meer dan 20 landen.

Van 1984 tot 1989 was Bos hoofd van de jeugdafdeling van de VPRO. Onder zijn supervisie werden programma's als Theo en Thea…Lees verder op Wikipedia

Suggesties