Boek
Nederlands

Geklutste geheimen met strafwerk toe

Carry Slee (auteur), Dagmar Stam (illustrator)

Geklutste geheimen met strafwerk toe

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Het geld voor de schoolreis wordt gestolen. Jeroen is er getuige van maar durft niets te zeggen. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Diefstal, Schoolleven
Extra onderwerp
schoolleven
Titel
Geklutste geheimen met strafwerk toe
Auteur
Carry Slee
Illustrator
Dagmar Stam
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Van Holkema & Warendorf, 1995
96 p. : ill.
ISBN
90-269-8763-3

Besprekingen

Dit verhaal verscheen voor het eerst in 1995. Nu zeven jaar later zullen de kinderen het nog even spannend vinden. Alles begint wanneer Jeroen 's avonds terug naar school moet, omdat zijn vader belangrijke papieren nodig heeft. Onmiddellijk besef je dat er iets verkeerd zal lopen. De sfeer is mysterieus: het is donker, Jeroen voelt zich niet goed zo, alleen in een verlaten school; de titel van het hoofdstuk en de sobere tekeningen verklappen de spanning. Vanaf die avond geraakt Jeroen in moeilijkheden. Hij durft er met niemand over spreken. Voor zijn strenge vader is hij eigenlijk bang. Zijn vriendin Amber heeft thuis al voldoende problemen, hij wil haar niet met nog meer ellende belasten. Drie jongeren bedreigen hem. Zo nemen ze het geld van de klas mee, met zijn jack aan overvallen ze een oud dametje. Jeroen wordt opgepakt door de politie. Gelukkig onderzoeken zijn vrienden wat er aan de hand is.

Tijdens het verhaal zou je, als lezer, Jeroen willen overtuigen om zo snel mogel…Lees verder
Als het geld voor de schoolreis gestolen wordt en de kinderen van de klas - in hun kookcafé - voor detective gaan spelen, wordt het voor Jeroen, die weet wie de daders zijn en door hen zelfs gechanteerd wordt, wel heel moeilijk. Zijn vriendin Amber, die problemen heeft met haar moeder, wordt in vertrouwen genomen, maar dat maakt hen beiden verdacht! Vlot geschreven, spannend boekje, met goede karaktertekening van de hoofdpersonen. De opbouw is van dien aard dat de spanning tot het einde toe gehandhaafd blijft, terwijl de ontknoping verrassend is! Stevige geplastificeerde kaft; veel ingewassen, realistische en toch ietwat karikaturale pentekeningen van verschillend formaat en dito ingekleurde voorkaft. Inhoudsopgave achterin, heldere, overzichtelijke bladspiegel. Vanaf ca. 10 jaar.

Over Carry Slee

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Roy van Ingen

Carolina Sofia (Carry) Slee (Amsterdam, 1 juli 1949) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Veel van haar boeken zijn verfilmd. Ze schrijft ook boeken voor volwassenen.

Inspiratie

Haar boeken zijn gebaseerd op tieners, die problemen hebben met hun omgeving en zich zo steeds dieper in de nesten werken, of op kleuters die niet begrijpen waarom mamma zo vreemd doet en waar ze die plotselinge dikke buik vandaan haalt, maar ook op kinderen rond negen jaar, die zich verbazen over het feit dat de groep-achters zo stoer zijn.

Voor haar eerste boeken zijn haar eigen dochters een belangrijke inspiratiebron. Voor Verdriet met mayonaise heeft ze veel gebruik gemaakt van de verhalen waar een dochter mee thuiskwam. De sfeer in de klas in het boek was precies die in de klas van de dochter. Het nare meisje Simone baseert Slee op een buurmeisje, dat haar dochters heel vervelend vonden.

Als haar dochters ouder worden, l…Lees verder op Wikipedia

Suggesties