Boek
Nederlands

Meester Paardenpoep

Carry Slee (auteur), Dagmar Stam (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Abdoul houdt niet van dat paardengedoe, maar hij wil Pleun wel helpen als haar lievelingspony weg moet. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Pesten, Pony's
Leesniveau
AVI 6, AVI M5
Titel
Meester Paardenpoep / Carry Slee ; met tek. van Dagmar Stam
Auteur
Carry Slee
Illustrator
Dagmar Stam
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 1999
72 p. : ill.
ISBN
90-269-9148-7

Besprekingen

Meester Paardenpoep is een scheldnaam voor een manegehouder, die Bianca - een oude pony - naar het slachthuis wil brengen. Abdoul en Pleun weten dit met hulp van oom Harry te verhinderen. Abdoul wordt gediscrimineerd o.a. door leeftijdgenoten. Het idee om met de klas dombo's voor pestkoppen te maken is wel grappig, maar om deze door hen op te laten zetten en erom te lachen lijkt ongepast. Een dombo uitreiken (een soort gouden eikel idee) is wellicht geslaagder. Levendig en helder geschreven verhaal met veel dialoog. Weinig uitbouw van karakters. De verhaallijn blijft wel spannend. Een aantal zwartwitillustraties ondersteunt het verhaal. Harde kaft met een kleurige illustraties aan de voorkant en een verhaalweergave aan de achterkant. Discriminatie en vriendschap zijn belangrijke thema's, die n.a.v. dit boek in groep 4/5 prima aan de orde gesteld kunnen worden. Vanaf ca. 8 jaar.

Over Carry Slee

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Roy van Ingen

Carolina Sofia (Carry) Slee (Amsterdam, 1 juli 1949) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Veel van haar boeken zijn verfilmd. Ze schrijft ook boeken voor volwassenen.

Inspiratie

Haar boeken zijn gebaseerd op tieners, die problemen hebben met hun omgeving en zich zo steeds dieper in de nesten werken, of op kleuters die niet begrijpen waarom mamma zo vreemd doet en waar ze die plotselinge dikke buik vandaan haalt, maar ook op kinderen rond negen jaar, die zich verbazen over het feit dat de groep-achters zo stoer zijn.

Voor haar eerste boeken zijn haar eigen dochters een belangrijke inspiratiebron. Voor Verdriet met mayonaise heeft ze veel gebruik gemaakt van de verhalen waar een dochter mee thuiskwam. De sfeer in de klas in het boek was precies die in de klas van de dochter. Het nare meisje Simone baseert Slee op een buurmeisje, dat haar dochters heel vervelend vonden.

Als haar dochters ouder worden, l…Lees verder op Wikipedia

Suggesties