Boek
Nederlands

Ridder Schijtebroek

Carry Slee (auteur), Alex De Wolf (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Op de kinderboerderij worden regelmatig dieren gepest. Michiel en Bo proberen de daders op te sporen. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Vandalisme
Extra onderwerp
Makkelijk lezen, brieven, ridders
Titel
Ridder Schijtebroek / Carry Slee ; met tek. van Alex de Wolf
Auteur
Carry Slee
Illustrator
Alex De Wolf
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2000
79 p. : ill.
ISBN
90-269-1065-7

Besprekingen

Michiel, een bedeesd 8-jarig jongetje, en zijn vriendinnetje Bo zijn trouwe helpers op een kinderboerderij, waar steeds vernielingen en dierenmishandeling plaatsvinden. De hoofdpersonen besluiten de daders zelf op te sporen omdat Michiel door de politie hiervan verdacht wordt. Het boek dankt zijn titel aan het toneelstuk dat op school ingestudeerd wordt en waarin Michiel de hoofdrol als ridder heeft. De schrijfster heeft het verhaal met een goede spanningsopbouw geschreven in een moderne, directe stijl en gebruik gemaakt van spreektaal en eigentijdse woorden. Het verhaal biedt veel identificatiemogelijkheden. De zwartwitte tekeningen van wisselende grootte geven de sfeer goed weer. Verzorgde uitgave met een aantrekkelijke, gekleurde omslagillustratie. Achterin info over de schrijfster vanuit het perspectief van haar hond. Vanaf ca. 8 jaar, voorlezen vanaf ca. 6 jaar.

Over Carry Slee

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Roy van Ingen

Carolina Sofia (Carry) Slee (Amsterdam, 1 juli 1949) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Veel van haar boeken zijn verfilmd. Ze schrijft ook boeken voor volwassenen.

Inspiratie

Haar boeken zijn gebaseerd op tieners, die problemen hebben met hun omgeving en zich zo steeds dieper in de nesten werken, of op kleuters die niet begrijpen waarom mamma zo vreemd doet en waar ze die plotselinge dikke buik vandaan haalt, maar ook op kinderen rond negen jaar, die zich verbazen over het feit dat de groep-achters zo stoer zijn.

Voor haar eerste boeken zijn haar eigen dochters een belangrijke inspiratiebron. Voor Verdriet met mayonaise heeft ze veel gebruik gemaakt van de verhalen waar een dochter mee thuiskwam. De sfeer in de klas in het boek was precies die in de klas van de dochter. Het nare meisje Simone baseert Slee op een buurmeisje, dat haar dochters heel vervelend vonden.

Als haar dochters ouder worden, l…Lees verder op Wikipedia

Suggesties