Boek
Nederlands

Van opa mag het ook

Carry Slee (auteur), Dagmar Stam (illustrator)
+1
Van opa mag het ook
×
Van opa mag het ook Van opa mag het ook
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Bundel met vijftien verhalen over Merel en Koen die opa als invaloppas voor oma hebben gekregen. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Grootouders
Titel
Van opa mag het ook / Carry Slee ; met ill. van Dagmar Stam
Auteur
Carry Slee
Illustrator
Dagmar Stam
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2004
158 p. : ill.
Aantekening
Vervolg op : Van oma mag dat wel
ISBN
90-6494-137-8

Besprekingen

In Van opa mag het ook brengt Carry Slee vijftien prachtige voorleesverhalen bij elkaar voor en over kleuters. Merel en Koen zijn de hoofdpersonen van het boek. Ze zijn zus en broer en omdat hun ouders elke dag moeten gaan werken, hebben ze een oppas nodig. Tot voor kort was dat oma en dat vonden ze super. Maar nu oma naar school gaat (dat vinden de kinderen wel heel gek), heeft ze geen tijd om elke dag te komen oppassen. Dus moeten ze een nieuwe oppas en daar zijn ze in eerste instantie niet zo blij mee. Tot ze door hebben dat opa de nieuwe oppas wordt. Beter kon het niet zijn, want met opa valt altijd wel wat te beleven.

Opa heeft leuke spelideetjes, hij gaat met Merel en Koen naar de dierentuin en als ze van mama naar de kapper moeten maar daar geen zin in hebben, knipt opa zelf hun haar wel. Ze mogen met opa gaan autorijden en krijgen zelfs een rijbewijs en op een middag mogen ze zelfs eventjes alleen thuis blijven, maar dat verklappen ze niet aan mama! De kinderen z…Lees verder
Voorleesboek voor kleuters over de avonturen van Merel en Koen, vervolg op 'Van oma mag dat wel'*. Merel en Koen zijn een beetje verdrietig want hun superlieve oppas, oma, kan een tijdje niet komen. En hoe zou de invaloppas zijn? Maar als ze in de poffertjeskraam opa zien zitten en begrijpen dat hij de invaloppas is, zijn ze heel blij, want ook met opa kun je leuke dingen beleven. En dat doen ze dan ook in deze verhalen, ze spelen 'omgekeerde wereldland' met opa, gaan met hem naar de dierentuin, en naar de stad waar Merel echte gaatjes in haar oren mag laten prikken en Koen opplaktattoos krijgt, ze vinden een verdwaald hondje aan zee, gaan logeren bij opa en oma, doen opgravingen in de tuin, beginnen een hondenuitlaatclub, zijn heel eventjes alleen thuis als opa een boodschap moet doen, spelen met vriendjes en vriendinnetjes, gaan naar de markt etc. Vijftien vrolijke, vlot geschreven voorleesverhalen van zo'n tien bladzijden lengte, gezellig en ongecompliceerd, met levendige dialogen,…Lees verder

Van opa mag het ook

Na het boek ‘Van oma mag het wel’ schrijft Carry Slee hier een vervolg met alledaagse kleuteravontuurtjes van Merel en Koen. Ze zijn wat teleurgesteld als mama vertelt dat er een nieuwe oppas komt. Oma kan nu niet meer komen sinds ze naar de les moet. Wie zou het zijn? Zou ze lief zijn of streng? Met oma was het zo leuk! Na een heuse zoektocht met rode lintjes vinden ze de nieuwe oppas: het is opa. Nadien krijg je allemaal korte vervolgverhaaltjes over opa en de kinderen. Fietsen die als motor dienen, foptelefoontjes, zelfgemaakte echte rijbewijzen, verloren gelopen hondjes aan zee, kamers schilderen, eigen opgravingen … Alledaagse, heel herkenbare en soms bijzondere situaties worden grappig weergegeven. De verhaaltjes zijn niet te lang en in een duidelijke taal geschreven voor de kleintjes. De tekeningen van Dagmar Stam zijn zoals altijd erg kindvriendelijk. Een fijn voorleesboek voor vierjarigen.

Over Carry Slee

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Roy van Ingen

Carolina Sofia (Carry) Slee (Amsterdam, 1 juli 1949) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Veel van haar boeken zijn verfilmd. Ze schrijft ook boeken voor volwassenen.

Inspiratie

Haar boeken zijn gebaseerd op tieners, die problemen hebben met hun omgeving en zich zo steeds dieper in de nesten werken, of op kleuters die niet begrijpen waarom mamma zo vreemd doet en waar ze die plotselinge dikke buik vandaan haalt, maar ook op kinderen rond negen jaar, die zich verbazen over het feit dat de groep-achters zo stoer zijn.

Voor haar eerste boeken zijn haar eigen dochters een belangrijke inspiratiebron. Voor Verdriet met mayonaise heeft ze veel gebruik gemaakt van de verhalen waar een dochter mee thuiskwam. De sfeer in de klas in het boek was precies die in de klas van de dochter. Het nare meisje Simone baseert Slee op een buurmeisje, dat haar dochters heel vervelend vonden.

Als haar dochters ouder worden, l…Lees verder op Wikipedia

Suggesties