Een duivelse figuur ondergaat een wedergeboorte en bereidt zich in zijn nieuwe gedaante nauwgezet voor op nieuwe wandaden met beoogde catstofale gevolgen.
Onderwerp
Schuld, Reïncarnatie
Extra onderwerp
THR, 4 sterren (Knack), NRC, boeken
Titel
Andersen
Auteur
Charles Lewinsky
Vertaler
Elly Schippers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Andersen
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2017
429 p.
ISBN
9789025449636 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Diabolus in utero

Het eeuwige leven is enkel weggelegd voor brave zielen? Niet zo in de sarcastische roman van Charles Lewinsky. Hij gunt het kwaad een nieuwe kans.

Is de dood een eindpunt, of slechts een komma in een eindeloze reeks bijzinnen? Hoewel Damian Andersen niet in de transmigratie van de ziel gelooft, moet hij, in de buik van zijn nieuwe moeder, vaststellen dat hij zich een vorig leven herinnert, tot in de griezeligste details. Want wie heeft beweerd dat alleen brave zielen wedergeboorte verdienen? Een doetje was Andersen niet. Als ondervrager voor de nazi’s heeft hij lichamen gebroken en nu hij op het punt staat nieuw vlees te bewonen, is hij niet van zins om zijn leven te beteren. Terwijl hij tegen de baarmoederwand aantrapt om zijn moeder te straffen wanneer ze slechte muziek beluistert – zelf verkiest hij Mozart – bekokstooft hij een plan om deze tweede kans met beide klauwen te grijpen. Alleen zal hij zich de eerste jaren koest moeten houden. Niet laten merken dat hij al kan lezen, niet te vroeg beginnen te praten, lief zijn in de crèche, geen teddyberen aan flarden rijten met een…Lees verder

Met zijn geboorte in de gedaante van Jonas keert de geest, die de hoofdpersoon van het verhaal is, terug in het aardse leven onder de mensen in het jaar 2003. In zijn eerdere leven, dat begon in 1898, bouwde hij als soldaat in de Eerste Wereldoorlog en als gewetenloze folteraar tijdens de Tweede Wereldoorlog een beladen verleden op, dat hij na 1945 verhulde, toen hij onder de naam Andersen als middenstander vrij braaf en onopvallend verder leefde. In het heden is hij Jonas, een nors, koppig en gevoelloos kind met een fascinatie voor mishandeling, dat zich de misdaden uit zijn vorige levens haarscherp herinnert. In zijn nieuwe leven bereidt hij zich vastberaden en nauwgezet voor op nieuwe wandaden met beoogde catastrofale gevolgen. De Zwitserse bestsellerauteur (1946), die met zijn romans als ‘Het lot van de familie Meijer’ en ‘Terugkeer ongewenst’ ook onder een breed Nederlands lezerspubliek bekendheid geniet, verwoordt in zijn jongste boek rond de ontwikkelingsgang van het diabolisch…Lees verder

Over Charles Lewinsky

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Martin Lindner

Charles Lewinsky (Zürich, 14 april 1946) is een Zwitsers schrijver van literaire romans, toneelstukken, televisieseries, hoorspelen en liederen.

Leven

Lewinsky is van Joodse herkomst. Hij studeerde germanistiek en theaterwetenschappen in Zürich en Berlijn. Tot 1980 werkte hij veel voor het theater, als dramaturg en regisseur. Daarna legde hij zich vooral toe op het schrijverschap, aanvankelijk vooral ook voor het theater. Later maakte hij ook televisieshows en schreef hoorspelen, scripts voor diverse televisieseries, draaiboeken voor films en zo'n zevenhonderd songteksten. Eind jaren negentig begon hij ook literaire romans te schrijven.

Lewinsky woont en werkt tegenwoordig afwisselend in het Franse Vereux en in Zürich. Hij is getrouwd met Ruth Halpern, die eveneens schrijfster is.

Werk en waardering

Lewinsky toont zich in zijn literaire romans vooral een groot verteller,…Lees verder op Wikipedia