Boek
Nederlands

Dubbelland

Christel Van Bourgondië (auteur), Ina Hallemans (illustrator)
Olim, de zoon van de hoefsmid, ontmoet zijn dubbelganger. De jongens ruilen van plaats en dan woont Olim in het kasteel. Vanaf ca. 7 jaar.
Leesniveau
AVI 6
Titel
Dubbelland / Christel van Bourgondie ; tek. van Ina Hallemans
Auteur
Christel Van Bourgondië
Illustrator
Ina Hallemans
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2004
42 p. : ill.
ISBN
90-276-7691-7

Besprekingen

De 'Bolleboos-start'-serie is bedoeld voor kinderen die het aanvankelijk lezen achter de rug hebben en ruimschoots toe zijn aan het 'echte' lezen. De hier besproken vijf deeltjes bevatten elk een afgerond verhaal van ongeveer veertig bladzijden. De onderwerpen zijn gevarieerd, min of meer spannend en sluiten aan bij hun belangstelling.

Dubbelland van Christel van Bourgondië speelt met het dubbelgangersmotief. In Dubbelland heeft ieder vroeg of laat een dubbelganger. Olim ontmoet de zijne als hij brood moet bezorgen op het kasteel. De zoon van de ridder en Olim lijken als twee druppels water op elkaar. Olim en Milo ruilen een tijdje elkaars bestaan. Tot grote tevredenheid maar uiteindelijk keren ze weer naar hun eigen omgeving terug.

Plezierige stimulerende leesstof. [Herman Kakebeeke]
Olim, de zoon van de hoefsmid, woont in Dubbelland, een land waar iedereen een dubbelganger heeft. Op een dag ontmoet Olim zijn dubbelganger: Milo, de zoon van ridder Rombout. Olim en Milo besluiten van plek te ruilen; allerlei avonturen volgen, de zus van Milo ontdekt het geheim en helpt waar nodig, een losgebroken beer zorgt voor problemen. Als Milo naar een ander kasteel moet vertrekken om voor page te leren, kunnen ze nog net op tijd terugruilen. In vlug geschetste zinnen met leestekens, hoofdletters en langere, moeilijke woorden kunnen beginnende, maar technisch al gevorderde, jonge lezers lezen en leren over de riddertijd. Paginagrote zwartwitillustraties wisselen de tekst af. Het verhaal is vaak erg toevallig en beschrijft alleen feiten, gevoelens komen weinig aan de orde. Tegelijkertijd zal het verhaal ook ieders fantasie prikkelen, bijvoorbeeld: hoe zou het zijn als je je dubbelganger tegenkomt en zou je dan ruilen…? Met deze serie (die onderverdeeld is in drie niveaus - dit …Lees verder

Suggesties