Boek
Nederlands

Ren voor je kippenleven

Christian Jolibois (auteur), Christian Heinrich (illustrator), Thea Dubelaar (bewerker)
De kippen maken ruzie. Intussen ontvoeren drie vossen Kukel en zijn vriendjes. Heeft hun laatste uur geslagen?
Leesniveau
AVI 6, AVI M5
Titel
Ren voor je kippenleven
Auteur
Christian Jolibois
Illustrator
Christian Heinrich
Bewerker
Thea Dubelaar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Sauve qui poule!
Editie
1
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2012
48 p. : ill.
ISBN
9789059328235 (hardback)

Besprekingen

Het achtste deel van ‘De kippetjes’, Ren voor je kippenleven, wordt spannend ingezet op de cover, waarop je twee angstig wegrennende kippen ziet die achternagezeten worden door een furieuze vos. 
Al van bij de eerste bladzijden zie je een bladvullende prent, waarbij de rode (hanen)kammen bijna ongemerkt overgaan in de klaprozen van het graanveld. Ook in de rest van het boek beslaan de vrolijk geschilderde prenten soms een hele pagina, dan weer staan ze tussen de tekstjes in. De eenvoudige, meestal goedgebouwde zinnen van één tot twee regels, zijn vooral geschikt voor zelfstandige lezers, die ook de inhoud van de vele dialoogjes goed kunnen vatten.
In dit deel maak je opnieuw kennis met de vertrouwde Karamel, Kukel, Nieshaan, Scharrel en Pedro de aalscholver, maar verschijnen ook enkele onbekende personages zoals de Thaise bokshaan Bangkok.
Wanneer de jonge kippetjes verstoppertje spelen in het bos, maken ze ruzie en vliegen ze elkaar zelfs in de ‘veren’ om de bes…Lees verder
Terwijl de kippetjes en haantjes aan het buitenspelen (en ruziemaken) zijn, wordt een aantal haantjes meegenomen door de vosjes. De kippetjes zetten de achtervolging in. Het verhaal verscheen in de reeks 'De Kippetjes'* voor wat gevorderde beginnende lezers, AVI-M5. Het wordt wat horterig en stoterig verteld bij talloze, gekleurde, cartoonachtige illustraties. Daarop is zo veel te zien, dat het van de tekst afleidt. Om het boek een educatief tintje te geven wordt de Minotaurus erbij gehaald, die zich diep in het doolhofachtige vossenhol ophoudt. Dit zal de doelgroep niets zeggen; het wordt verder ook niet uitgewerkt. Aantrekkelijk, kleurig omslag. Een wat flauw verhaal, leestechnisch wat moeilijk voor de doelgroep. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Ren voor je kippenleven!

De serie voor eerstelezers waarin De Kippetjes een hoofdrol spelen begon met een boekje over kipje Karmen die de zee wilde zien en helemaal alleen op weg gaat. De avonturen van Karmen en Vuurhaan, hun kinderen Kukel en Karamel voorzagen al menig beginnende lezer van spanning, humor en avontuur.
Dit keer is er ruzie in het kippenhok. De jonge haantjes gaan aan het vechten, terwijl drie vossen Kukel en zijn vriendjes ongemerkt ontvoeren. De drie vosjes blijken echte jagers die hun vader willen verrassen met een vette prooi. Karamel twijfelt niet: ze moeten de jongens  gaan redden. Zorra, het vossenmeisje, wil hen de weg wel tonen naar het hol. Na enige omzwervingen komen ze vlakbij de plek waar vader vos de drie haantjes op een barbaarse manier wil laten vechten tot de dood. Gelukkig heeft Karamel een plan.
De boekjes uit deze serie verschillen onderling van avi-niveau. Dit boekje van avi-niveau M5 is geschikt voor het midden van het derde leerjaar en het kan ook voorgelezen…Lees verder

Suggesties