Boek
Nederlands

Prinsessen en draken

Christina Björk (auteur), Eva Eriksson (illustrator), Femke Muller (vertaler)
Zeven prinsessen krijgen een week lang bezoek van draken, die hen willen ontvoeren. Daar slagen ze niet in, want de prinsessen zijn stoere meiden. Ze gebruiken moderne hulpmiddelen om de draken te slim af te zijn, zoals televisie, internet en een ministepje.
Titel
Prinsessen en draken
Auteur
Christina Björk
Illustrator
Eva Eriksson
Vertaler
Femke Muller
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Prinsessor och drakar
Editie
1
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Hoogland & Van Klaveren, 2012
[36] p. : ill.
ISBN
9789089671097 (hardback)

Besprekingen

Iedereen herinnert zich wel sprookjes met mooie prinsessen en enge draken. Maar in dit boek zijn de draken lang niet meer zo angstaanjagend als vroeger en de prinsessen zijn veranderd in moderne, eigenwijze meisjes met eigentijdse zorgen. Zo is er Prinses Dinettes, die bang is voor eekhoorns en zeep, maar nooit schrikt van draken. Prinses Wanda is allergisch voor goud en wenste dat ze zelf een draak was in plaats van een prinsesje. En dan is er nog prinses Viola, die ook wel vreselijke Viola wordt genoemd omdat ze zo gemeen is. Natuurlijk zijn er ook nog de draken, die er meestal op uit zijn om een prinsesje te roven. Maar sommige draken blijken niet zo verschrikkelijk eng: Baby-Lotta en Middernachts-Lasse spelen liever met poppenhuizen, een andere draak draagt graag jurken en dan is er nog die draak die altijd zin heeft in chocolademelk met slagroom en bosaardbeienwijn. 
Zeven verhaaltjes bespreken elk één dag van de week en ze lezen als een hedendaags sprookje. Prinses …Lees verder
Zeven korte sprookjes over zeven moderne en eigenzinnige prinsessen. In de meeste verhalen zijn draken angstaanjagende monsters en prinsessen fragiele, bange meisjes, maar niet in dit boek. In deze verhalen vinden de prinsesjes het juist leuk dat een draak hun eentonige leventje komt onderbreken, want prinses zijn is eigenlijk ‘een heel saai beroep’. Eindelijk een speelkameraadje, denken prinses Manestraal, prinses Dinette en prinses Wanda. Prinses Dorinde hóópt zelfs dat er een draak haar komt roven en zet, als blijkt dat de draak dat niet wil, de ontvoering in scène. Ook de draak van prinses Slaapmuts is nogal bangig aangelegd, want in plaats van de prinses te roven (‘Jemig, wat ben jij groot’) gaat hij naar huis met haar pop. En Prinses Zilverschoon tovert per ongeluk een draak uit de computer die ze voor haar verjaardag heeft gekregen. Ook de illustraties zijn verre van tuttig. De prenten, wisselend in formaat, zijn getekend in aardse, sobere kleuren en de draken zien er vaak alle…Lees verder