Lege jurken : roman

+1
Lege jurken : roman
×
Lege jurken : roman Lege jurken : roman

Lege jurken : roman

Genre:
Lester en Alicia Brandman zijn vier jaar gehuwd, maar reden tot vieren is er niet. De liefde begint te slijten en het wederzijds onbegrip en irritatie nemen de overhand. Als zijn vrouw vertelt dat ze zwanger is, reageert Lester met schrik in plaats van blijdschap.
Onderwerp
Huwelijk, Liefde, Vaders
Titel
Lege jurken : roman
Auteur
Christophe Vekeman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2008
187 p.
ISBN
9789029566209 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

We moeten de frustratie in ere herstellen

'De morele verantwoordelijkheid die op je schouders komt te liggen als je een nakomeling op de wereld zet, zie ik toch als tamelijk groot', stelt Christophe Vekeman met een understatement. In zijn nieuwe roman Lege jurken onderwerpt de Gentse schrijver zijn alter ego Lester Brandman aan een experiment dat hij in het echte leven nog even uit de weg gaat. 'Ik zou een te bezorgde vader zijn.' Foto's Stephan Vanfleteren.

'Gisteren nog sprak ik met een goede kennis van me, die net zijn vierde kind had gemaakt bij zijn vierde vrouw", vertelt Vekeman. "Met een zekere joie de vivre zegt die man: 'Als ik een vrouw leer kennen die me aanstaat, maken we samen een baby.' Ik veroordeel dat niet, maar ik zou het niet kunnen. Het past niet binnen mijn moreel kader. Ik zou geen oog meer dichtdoen."

Ook Lester Brandman beleeft de schok van zijn leven als zijn vrouw Alicia - een zelfvoldane tekenares "met een gebrek aan scholing en aanleg" - hem vertelt dat ze twee maanden zwanger is. Vekeman: "Lege jurken is anders dan mijn vorige boeken. De deurenkomedie-achtige intriges van vroeger heb ik ingeruild voor een meer eenvoudige plot, en voor meer persoonlijke beschouwingen en gedachten."

Brandman vlucht het huis uit en komt op café terecht in de armen van een dronken collega. Zou u ook zo onhandig reageren op het blije nieuws?

"Nee, maar ik herken wel zijn dubbele reflex: hij durft de verantwoord…Lees verder

Het laatste individu?

Lege jurken van Christophe Vekeman zou wel eens een niet geheel onaardig boek kunnen zijn - al maakt het zijn titel misschien net iets té goed waar.

Op de vierde verjaardag van hun huwelijk krijgt Lester Brandman van zijn vrouw Alicia te horen dat zij zwanger is. Lester reageert op de onverwachte mededeling door als een haas het pand te verlaten en een kroeg te bezoeken - immers: 'Hij is geen vrouw, geen kunstenaar, hij is Lester Brandman en die houdt niet van onvoorspelbaarheid of plotse wendingen in zijn leven; altijd wanneer hij in een film de nietsvermoedende jarige bij thuiskomst ziet terechtkomen op een verrassingsfeestje, wordt hij een gruwelijk medelijden gewaar.'

Weer thuisgekomen stelt hij vast dat nu zijn vrouw zich niet meer in hun woning bevindt. Dan maar weer de stad ingegaan. Daar loopt hij Robert en Claudia tegen het lijf, de laatste een collegaatje van het werk. Zij wil per se een glas met hem drinken, en aldus geschiedt. Claudia wordt erg dronken. Robert loopt weg. Lester brengt Claudia naar huis, althans bijna, want net voor het punt van aankomst komen ze tegenover... Alicia te staan. Die ziet haar man,…Lees verder

In Lege jurken, de nieuwe roman van Christophe Vekeman wordt de liefde met misantroop genoegen op haar houd- en rekbaarheid getest. Antiheld van dienst is Lester Brandman, die al vier jaar meedeint in de sleur van een dood huwelijk met de would-be kunstenares Alicia: "Ja, zo ongelooflijk slecht is de rotzooi die zij vervaardigt, zelfs als je goedmoedig, met haar gebrek aan scholing en aanleg rekening houdt." Vekeman zadelt zijn personage op met een grote dosis zelfbewustzijn, een minimum aan daadkracht, een maximum aan twijfel en angst en een logisch verlangen naar nog meer onverschilligheid: "Je zou in het leven moeten staan, denkt hij, zoals de kapstok in de hal: compleet en totáál onverschillig, ook en vooral tegenover de eigen onverschilligheid."

Al vanaf de eerste zinnen is het echter duidelijk dat hem dat niet gegund is: "Een maand of twee geleden is het begonnen: telkens als Lester Brandman van zijn werk thuiskomt en de buitendeur achter zich dichtdoet, bekruipt…Lees verder
Vijfde roman van de Vlaamse auteur (1972). Deze roman schetst de belevingswereld van een gekwelde en kwetsbare man die ontevreden is met zichzelf en met zijn leven. Na vier jaar huwelijk begint de liefde te slijten en het wederzijds onbegrip en irritatie nemen de overhand. Als zijn vrouw vertelt dat ze zwanger is, reageert hij met schrik in plaats van blijdschap. Het vertelperspectief ligt geheel bij de hij-persoon, de status van de observaties en de herinneringen aan het recente verleden zijn daarom meerduidig: gaat het om fantasie of over feiten? In elk geval is het zeker dat bij de hoofdpersoon sprake is van een laag zelfbeeld en dat zijn hoofd overvol zit met frustraties en naargeestige visioenen. Een eigentijdse zedenschets en een ingeleefde karakterstudie, gesitueerd in het milieu van hoger opgeleide dertigers. Vrij kleine druk.

Over Christophe Vekeman

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ef228

Christophe Vekeman (Temse, 30 december 1972) is een Belgische schrijver, dichter en performer. Tot nog toe publiceerde hij verscheidene romans, een verhalenbundel, een essaybundel, een novelle, een biografie, een literaire musical en twee gedichtenbundels. Zijn werk verschijnt bij uitgeverij Arbeiderspers.

Biografie

Vekeman studeerde psychologie aan de Universiteit Gent. Hij debuteerde in 1999 met Alle mussen zullen sterven, en in 2001 verscheen Vekemans eerste column in de Vlaamse krant De Morgen. De krant brengt sindsdien regelmatig zijn bijdragen, en het merendeel van de stukken opgenomen in zijn werk Leven is werk verscheen eerder in De Morgen.

Samen met Herman Brusselmans verzorgde hij in de jaren 2011 tot 2013 een autorubriek in het weekendmagazine van De Morgen. Sinds september 2013 bespreekt Vekeman wekelijks een boek in het programma Pompidou op de Vlaamse radiozender Klara

Lees verder op Wikipedia