Boek
Nederlands

Wat is er mis met lam ?

Claire De Lombaert (auteur), Leen Van Durme (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Lam doet raar; boer Jan weet raad. Vanaf ca. 7 jaar.
Leesniveau
AVI 2
Titel
Wat is er mis met lam ? / Claire De Lombaert ; met prenten van Leen Van Durme
Auteur
Claire De Lombaert
Illustrator
Leen Van Durme
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2001
31 p. : ill.
ISBN
90-5838-112-9

Besprekingen

Lam wil geen melk meer, want daar wordt hij alleen maar tam en slap van. Dat beweert tenminste hond puk. Maar lam heeft eigenlijk in niets nog trek. Hij slaapt op de mat, ligt in het stro en verveelt zich rot. Dan krijgt hij opeens het gezelschap van een ander lam. De hemel klaart helemaal op.

Het verhaal stelt weinig voor. Het mist spanning en vaart en de verschillende hoofdstukjes hangen warrig aan elkaar. De tekst mist speelsheid en klinkt hier en daar overdreven zwoegerig. In tegenstelling tot de slappe tekst hebben de illustraties wel wat te bieden. Ze zijn verrassend mooi. Dankzij de vele warme kleuren komt het verhaal zo vooral visueel tot zijn recht.

[Sofie De Jonckheere]
Lam is dwars: hij wil geen melk meer, maar kaas, slapen doet hij liever in de kamer bij het vuur op de mat, in plaats van de zon (licht) ziet lam liever zwart. Boer Jan weet wat er mis is met lam: Lam krijgt een vriendin, een zwart schaap. Eerste leesboekje, bestemd voor beginnende lezers na ongeveer 6 maanden leesonderwijs. De tekst is ingedeeld in getitelde hoofdstukken (vet gedrukt) en staat in fladderzetsel. Als er iemand aan het woord is, staat er een dwarsstreepje. Er worden geen hoofdletters gebruikt, het lettertype is groot en duidelijk. De tekst wordt veelvuldig afgewisseld met illustraties: op de linkerpagina een grote illustratie met een wit kader, op de rechterpagina een of meer tekstblokken met al dan niet een kleine detailtekening. De kleurrijke illustraties zijn gemaakt in een olieverftechniek, de contouren zijn aangegeven met zwart krijt. Sporadisch maar niet storend is de Vlaamse herkomst merkbaar, bv. lief i.p.v. vriendin. Als leesoefenstof bruikbaar voor kinderen va…Lees verder