Boek
Nederlands
Een jonge, oorspronkelijk welgestelde man leeft een poos in de randgebieden van Knoxville aan de rivier de Tennessee, temidden van mensen met eigen codes en levens zonder duidelijk begin of einde.
Titel
Angel / McCarthy, Cormac
Auteur
Cormac McCarthy
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Suttree
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 1996
488 p.
ISBN
90-295-3038-3

Besprekingen

Ranzigheid op haar mooist

Er zou geen generatie zonder Cormac McCarthy mogen gaan, en dat vinden ze gelukkig ook bij De Arbeiderspers. Met Suttree geven ze het startschot van een verdere reeks heruitgaven van 's mans stevigst aan de ribben klevende werken.

De klassieker uit 1979 volgt een aantal jaren uit het leven van Cornelius Suttree, die zijn dagen begin jaren vijftig al vissend, minnend, rondzwervend en drinkend doorbrengt op en rond de rivier de Tennessee. Waar hij vandaan komt, lijkt nauwelijks van belang - er zijn nachtmerries over een gestorven tweelingbroer, er is een achtergelaten vrouw, een dode zoon - waar hij naartoe gaat nog minder.

Zijn leven spiegelt het openbare riool dat als zijn broodwinning fungeert: aan de oppervlakte lijkt alles gelijk te blijven, maar in de onderstroom volgt de ene ranzigheid de andere op.

De bodemloosheid van de menselijke miserie fungeert dan ook als rode draad - mensen sterven, vechten en verliezen zichzelf - maar het vaak groteske karakter van de gebeurtenissen, en van de mensen die Suttree in Knoxville kruist, zorgt voor de nodige lichtheid. De meesten van zijn vrienden worden nooit meer dan de schimmen die ze ook echt zijn, maar Gene Harrogate, die bij Suttree in het werkhu…Lees verder

Magnum opus van Cormac McCarthy (1933) die bekend werd door zijn verfilmde boeken ‘Al de mooie paarden’, ‘De weg’ en ‘Geen land voor oude mannen’. Eerder verschenen onder de titel ‘Angel’ (1996). Het verhaal gaat over Suttree, een jonge man die met zijn rijke familie heeft gebroken en aan de zelfkant van de Amerikaanse samenleving zijn identiteit wil hervinden. Hij woont in een woonboot aan de oever van de rivier de Tennessee en probeert met vissen in zijn onderhoud te voorzien. Opgejaagd door armoede, geweld en waanzin voelt hij zich verbonden met soortgenoten die hun heil zoeken in drank en criminaliteit, bij de hoeren en bij elkaar. In de loop van het verhaal blijkt dat Suttree een zoontje heeft verloren, een traumatische gebeurtenis. De roman is een beeldrijke, intense beschrijving van het voortschrijden van de tijd, de vergankelijkheid van het leven en de onverbiddelijke impact van de dood. Door de heldere precisie van schrijven wordt de tragische menselijke conditie pijnlijk dui…Lees verder

Over Cormac McCarthy

Cormac McCarthy (Providence, Rhode Island, Verenigde Staten, 20 juli 1933) is een Amerikaans schrijver. In 2007 kreeg hij de Pulitzerprijs voor literatuur voor The Road. De meeste van zijn boeken zijn in het Nederlands vertaald.

Biografie

Vóór zijn schrijversloopbaan werkte hij als advocaat en diende hij vier jaar in de US Air Force.

In 1959 en 1960 publiceerde hij twee korte verhalen en in 1965 een eerste roman, The Orchard Keeper. Van 1965 tot 1967 reisde Cormac McCarthy naar Ierland, op zoek naar zijn roots. Daarna bezocht hij diverse andere Europese landen. In 1967 keerde hij terug naar de VS. In 1968 publiceerde hij zijn tweede roman, Outer Dark. In 1973 schreef hij het filmscript voor de televisiefilm The Gardeners Son. In 1979 volgde de roman Suttree, volgens vele critici zijn beste roman.

Zijn bekendste roman, Blood Meridian, or the Evening Redness in the West, vers…Lees verder op Wikipedia