Boek
Nederlands

De wintersoldaat : roman

Daniel Mason (auteur), Theo Schoemaker (vertaler)
Een jonge arts in opleiding moet tijdens de Eerste Wereldoorlog leiding geven aan een veldhospitaal in het oosten van Europa. Hij heeft alleen de steun van een verpleegster.
Titel
De wintersoldaat : roman
Auteur
Daniel Mason
Vertaler
Theo Schoemaker
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The winter soldier
Uitgever
Amsterdam: Hollands Diep, 2019
365 p.
ISBN
9789048848621 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Wenen, 1914: Lucius studeert geneeskunde. Wanneer de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, meldt hij zich aan. Hij wordt in een klein dorp geplaatst, waar de vorige artsen zijn weggevlucht. Alleen verpleegster Margarete is gebleven. Zij leert hem veel medische ingrepen en op den duur ontstaat er een liefdesrelatie. Dan raken ze elkaar kwijt door de oorlog en pas na de oorlog gaat Lucius op zoek naar Margarete. Het verhaal geeft een goed beeld van de chaos die heerste in Oost-Europa tijdens de Eerste Wereldoorlog, met een steeds wisselende overheersing van verschillende groepen. Ook de medische zorg stond toen nog in de kinderschoenen. De hoofdpersoon, Lucius, leert zijn vak in de keiharde dagelijkse realiteit. De zoektocht naar zijn geliefde wordt indringend beschreven en is zeer geloofwaardig. Ook de andere personen in het verhaal zijn echte mensen. De schrijfstijl is vlot, met regelmatig acties en dialogen. Geweld komt veel voor, maar wordt beheerst beschreven. Al met al een boeiende roman.

Over Daniel Mason

Daniel Mason (1976) is een Amerikaans schrijver, bioloog en arts.

Leven en werk

Mason studeerde biologie op de Harvard-universiteit en later medicijnen aan de Universiteit van Californië - San Francisco.

Mason schreef zijn eerste roman De pianostemmer (2002) terwijl hij nog medicijnen studeerde. De pianostemmer is het verhaal van Edgar Drake die in 1886 opdracht krijgt om in de jungle van Birma een piano te repareren van de excentrieke en charismatische Anthony Carroll, een arts in het Britse leger die er nogal onorthodoxe methoden op nahoudt om de vrede te bewaren met de vijandige inlandse vorsten, namelijk door zijn liefde voor poëzie, muziek en studie met hen te delen. Op zijn reis naar het oosten en op de grote rivieren en in de verlaten steden van Birma krijgt Drake te maken met meer mysteries en gevaren dan hij zich ooit had kunnen voorstellen. Bij wijle doet de roman wel denken aan 'Heart of Dark…Lees verder op Wikipedia