Strip
Nederlands

Kom bij mij

Kip Nel zoekt een huis voor haar en ei. Geit wil haar niet, koe wil haar niet. Waar moet Nel wonen? Stripverhaal met kleurige tekeningen. AVI-Start. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Wonen
Leesniveau
AVI 1
Titel
Kom bij mij
Auteur
Daniëlle Schothorst
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2006
29 p. : ill.
ISBN
9789027663146

Besprekingen

Sinds 2005 biedt de educatieve uitgeverij Zwijsen ook een serie strips aan in haar fonds voor beginnende lezers. In eersteleesboekjes worden tekst en beeld al sterk op elkaar afgesteld, maar een stripverhaal biedt misschien nog meer mogelijkheden om kinderen via beelden woorden en zinnen beter te doen lezen en begrijpen. Je kan narratieve sequensen opbouwen met stripplaatjes en tekst op verschillende wijzes integreren in het beeld. Daarnaast kan je dankzij de mogelijkheden van de striptaal het beeld visueel heel aantrekkelijk maken door bv. verschillende lijnvoeringen en tekentechnieken toe te passen, dynamisch met de plaatjes en de kaders om te gaan, een beeld over verschillende plaatjes te verdelen, plaatjes aan elkaar spiegelen en filmische effecten introduceren door het perspectief en camerastandpunt te wisselen etc. De uitgever doelt alvast op dat "Leesplezier": "Niet gewoon een pagina vol tekst maar een spannende strip, die lezen nog leuker maakt!". De visuele en narratieve moge…Lees verder
Het huis van kip Nel brandt af en daardoor moet ze op zoek naar een veilige plek voor haar ei. De geit en de koe willen haar niet, omdat haar staart nog smeult. Als ze die geblust heeft, slokt vis haar op, maar spuugt haar ook weer uit. Ze heeft namelijk koeienpoep aan haar poot. Zal ze een veilig plekje vinden? Leesboekjes op AVI-Start zijn meestal niet zo spannend, doordat het verhaal in heel simpele woorden moet worden verteld. Dit verhaal is wel spannend en bovendien origineel vormgegeven, in striptekeningen. Het is met humor en met vaart verteld. Vos probeert kip en ei te koken, maar kip neemt wraak en mept met haar tasje. Ook aap is niet aardig, maar beer wil wel voor kip Nel en haar ei zorgen. Als kuiken uit het ei kruipt, denkt hij dan ook dat beer zijn vader is. Een simpel, goed vormgegeven stripverhaal, de plaatjes ondersteunen en versterken de tekst. Het boekje is voor beginnende lezers zelfstandig te lezen en zal het leesplezier en de motivatie zeker bevorderen. Heruitgave…Lees verder

Kom bij mij

Wanneer het huis van Nel de kip in brand staat, kan ze nog net haar ei meegraaien om dan met brandende staart te verdwijnen. Niemand wil Nel onderdak geven, of wie dat wel wil, heeft slechte bedoelingen. Uiteindelijk belandt Nel in de zachte armen van beer Bor. Deze stripreeks op AVI-1-niveau is heel motiverend voor beginnende lezers. Maar dit deeltje is verre van het beste uit de reeks. Het verhaaltje stelt niet echt veel voor, de tekst stijgt niet uit boven het niveau van het doorsnee leesoefenboekje. De illustraties tenslotte zijn nogal schreeuwerig.

Over Daniëlle Schothorst

Daniëlle Schothorst (Soest, 8 januari 1971) is een Nederlands kinderboekenschrijfster en illustratrice.

Biografie

Jeugd en opleiding

Schothorst werd geboren in Soest. Ze verhuisde vlak daarna met haar ouders naar Schoorl. Na haar middelbare school ging ze naar de Kunstacademie in Kampen waar ze in 1994 afstudeerde. Hierna volgde zij nog tekenlessen bij Annemie Heymans.

Loopbaan

Schothorst schrijft en tekent voornamelijk kinderboeken. Hiernaast maakt zij ook geboortekaartjes en beeldjes. Ook maakt ze illustraties voor de kinderserie Sesamstraat. In 2005 schreef zij het Arubaanse Kinderboekenweekgeschenk Hopus. Tevens gaf ze tekenlessen aan scholen in Aruba. Momenteel werkt ze voor de uitgeverijen Zwijsen en Kluitman.

Privé

Schothorst is getrouwd en heeft drie …Lees verder op Wikipedia