Boek
Nederlands

De madonna's van Leningrad

Debra Dean (auteur)
+1
De madonna's van Leningrad
×
De madonna's van Leningrad De madonna's van Leningrad

De madonna's van Leningrad

In het Seattle van nu denkt een aan Alzheimer lijdende Russin terug aan de belegering van Leningrad tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Titel
De madonna's van Leningrad
Auteur
Debra Dean
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Madonnas of Leningrad
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2006
223 p.
ISBN
90-229-9112-1

Besprekingen

De ooit met man en kinderen naar de VS geëmigreerde Russische Marina Boerjakov maakt zich op om het huwelijk van haar kleindochter bij te wonen. Intussen worstelt ze met de ziekte van Alzheimer, wat maakt dat ze in een tweedimensionale wereld leeft. Haar geheugen voor wat recent gebeurd is, verdwijnt meer en meer. Maar de herinneringen aan haar jeugd worden levendiger dan ooit. Marina heeft tijdens het 900 dagen durende Duitse beleg van Leningrad, tijdens de barre hongerjaren, rondleidingen verzorgd in de Hermitage. Ze probeerde met haar collega's het museum te ontruimen, liep wacht op het dak om aanstormende vliegtuigen te lokaliseren en woonde met haar oom en diens gezin onder de keldergewelven. De honger en de angst waren allesoverheersend. Ze trainde zichzelf om alle kunstwerken in gedachten weer op de lege plekken terug te zetten en houdt voor zichzelf hele excursies met pakkende beschrijvingen van de onzichtbare wereld. Haar beschrijvingen van de schilderijen en beelden zijn aan…Lees verder
Door middel van flashbacks roept de hoofdpersoon, Marina, die aan Alzheimer lijdt, een beeld op van de Duitse bombardementen van Leningrad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze helpt mee aan het in veiligheid brengen van de kunstwerken van het museum de Hermitage, waar ze op haar 18e rondleidingen geeft. Gedurende de ineenstorting van de wereld om haar heen legt ze een geheugenbank aan van de schilderijen en kunstvoorwerpen, om daarmee greep te krijgen op de werkelijkheid en het mooie te bewaren. Alzheimer doet dit alles echter langzaam vervagen. Debuut van de schrijfster, die hiermee een mooi portret schetst van de kwestbaarheid van de menselijke psyche. Goede vertaling, maar door de gedetailleerde beschrijving van schilderijen en de flashbacks is enige moeite nodig om in het verhaal te komen. Normale druk, volle bladspiegel.