Boek
Nederlands

Getreinde wanhoop

Dirk Dobbeleers (auteur), Marc Hendrickx (auteur)
+1
Getreinde wanhoop
×
Getreinde wanhoop Getreinde wanhoop
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Oorlogservaringen van de Belgische meisjes Eva (17) en Ilse (18) en van boerin Denise (55) die door de Duitsers in 1944 op transport zijn gezet naar kamp Ravensbrück. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Getreinde wanhoop
Auteur
Dirk Dobbeleers Marc Hendrickx 1964-
Taal
Nederlands
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2008
141 p.
ISBN
9789059324879

Besprekingen

'Getreinde Wanhoop' toerde in 2002 met de steun van het In Flanders' Fieldsmuseum en van Pax Christi als theaterstuk door Vlaanderen. De romanversie verscheen bij uitgeverij Houtekiet in 2003 en werd in 2008 opnieuw uitgegeven door uitgeverij Abimo. Het verhaal steunt op de historische deportatie van vrouwelijke verzetsstrijders naar het uitroeiingkamp Ravenbrück in 1944. Eva Bauwens (13) en Ilse Verdonck (14), allebei actief betrokken bij het verzet, worden door de Gestapo opgepakt en op een goederentrein naar Duitsland gezet. Op de trein ontmoeten ze Denise Wachter, een oudere, door het lot getekende boerin die de meisjes onder haar bescherming neemt. Tijdens de gruwelijke reis vernemen we de voorgeschiedenis van elk van de drie, maar het is vooral Eva Bauwens die op de voorgrond treedt. We kijken door haar ogen naar de mensonterende taferelen in de wagon, de wanhoop van de moeders met huilende baby's, hulpeloze, uitgeteerde en oude vrouwen die zonder mededogen achtergelaten worden…Lees verder
Tweede Wereldoorlog; drie verhalen van vrouwen die een kleine rol spelen in het verzet en worden opgepakt. Eva (17), Ilse (18) en Denise (55) ontmoeten elkaar op de trein naar Ravonsbrück; een gruwelijke reis, bezaaid met doden en onmenselijke situaties. De vriendschap tussen de drie vrouwen groeit en is ongemeen hecht. Zullen zij de treinreis overleven? Herdruk van een boek dat in 2003 is uitgegeven in samenwerking met Pax Christi, naar aanleiding van de Vlaamse vredesweek. In een eenvoudige, soms wat afstandelijke, verhaaltrant wordt het ontroerende verhaal neergezet. Oorlog bestaat nog steeds en kost nog steeds de levens van veel (jonge) mensen. Het Vlaamse schrijversduo, bekend van 'Wolken en een beetje regen' en 'Ma, Pa, Puinhoop'*, probeert verhalen te vertellen met een sociaal-maatschappelijke achtergrond. Ook dit verhaal kent een theaterbewerking voor middelbare scholieren (www.farcecancan.be). Vanaf ca. 14 jaar.