Boek
Nederlands

Ma, pa, puinhoop!?

Dirk Dobbeleers (auteur), Marc Hendrickx (auteur)
+1
Ma, pa, puinhoop!?
×
Ma, pa, puinhoop!? Ma, pa, puinhoop!?
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De 14-jarige Tim komt uit een samengesteld gezin. Tim kan het moeilijk vinden met de nieuwe vriendin van zijn vader en hij besluit van huis weg te lopen. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
Ma, pa, puinhoop!?
Auteur
Dirk Dobbeleers Marc Hendrickx 1964-
Taal
Nederlands
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2007
151 p.
ISBN
9789059323742

Besprekingen

Dit boek vertelt een erg eigentijds verhaal over een nieuw samengesteld gezin dat zo goed en zo kwaad als het kan, probeert samen te leven, met de gebruikelijke problemen. Als er dan nog een verliefdheid tussen de stiefbroer-en zus groeit, worden de zaken natuurlijk nog een pak ingewikkelder.

Dirk Dobbeleers en Marc Hendrickx weten daarbij goed in te spelen op de leefwereld van jongeren, en de gebeurtenissen worden ook goed beschreven en zijn zeer realistisch. Een realisme dat natuurlijk goed van pas komt in de theatervoorstelling die aan dit verhaal gekoppeld is. De personages kan je dan ook zo van het boek naar het podium verhuizen. Elk personage is goed uitgewerkt en heeft, net zoals mensen van vlees en bloed, zowel goede als slechte kanten. Wel jammer is dat het tragische verhaal van Kenny Budts, een vriend van hoofdpersonage Tim De Proot, niet wat beter wordt uitgewerkt. Dit had immers misschien een mooi nevenverhaal kunnen vormen. Ook nu is de kern van zijn thuissituatie …Lees verder
De vader van Tim (14) en Pep (7) en de moeder van Tilly (14) besluiten samen te gaan wonen. Vooral Tim heeft het moeilijk met de nieuwe situatie en kan het slecht vinden met de nieuwe vriendin van zijn vader. Hij keert steeds meer in zichzelf en kropt zijn gevoelens op. De spanningen lopen hoog op binnen het gezin en de situatie escaleert als Tim van huis wegloopt. Het verhaal over het nieuw samengestelde gezin bouwt op naar een climax, maar is vrij voorspelbaar. De e-mails tussen Tilly en haar vriendin Daphne zijn een interessante afwisseling met de rest van het verhaal. Alleen werken de overvloedige smileys nogal storend; anderzijds zijn ze voor jongeren waarschijnlijk aantrekkelijk. De stijl van het boek laat heel wat te wensen over: het verhaal loopt stroef en de woordkeuze en zinsbouw zijn onnatuurlijk en onsamenhangend. Hierdoor komen de personages ongeloofwaardig over. Dit is na 'Getreinde wanhoop' en 'Wolken en een beetje regen'* het derde boek van het schrijversduo. Net als h…Lees verder

Ma, pa, puinhoop!?

Broer en zus. Of net niet of een soort van? Soms staat liefde alles in de weg, soms niets, soms staat alles liefde in de weg, soms staat niets liefde in de weg. Eén ding is op het einde van het verhaal wel duidelijk: het blijkt niet zo’n grote puinhoop als ze hadden gedacht! Naast dit boekje staat iets groots: een theatervoorstelling. Niets in dit boek lijkt dat te verraden. Tot je erg nauwkeurig leest en bemerkt dat alles wel zo is geschreven dat je je er gemakkelijk een beeld bij kunt vormen. Het boek laat zich als het ware in beelden lezen, het speelt zich als een film af in je hoofd. Een aangename film, waarvoor je lekker achteroverzakt in de zetel, terwijl je aandacht op het scherm (in dit geval het boek) gekluisterd blijft. Maar geen hoogstaand drama, geen allesoverheersende romantiek, geen intrigerende spanning … aangenaam, maar sober, goed voor één leesbeurt (een erg aangename weliswaar), maar ook niet meer.