Boek
Nederlands

Damiaan : de held van Molokai

Dirk Musschoot (auteur)
+1
Damiaan : de held van Molokai
×
Damiaan : de held van Molokai Damiaan : de held van Molokai

Damiaan : de held van Molokai

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Titel
Damiaan : de held van Molokai
Auteur
Dirk Musschoot
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2009
63 p. : ill.
ISBN
9789020984149

Besprekingen

Uitgeverij Lannoo wil met rijkelijk geïllustreerde actualiteitsboeken als dit actuele informatie toegankelijk maken voor kinderen vanaf tien jaar. Deze boeken gaan dieper in op een bepaald onderwerp en geven er een volledige beeld van. Dat vormt een voordeel in deze maatschappij die bol staat van razendsnelle kennisoverdracht, kennis die daardoor soms onvolledig of onjuist is. Met de boeken uit deze reeks is dat dus niet het geval, want elk onderwerp wordt gestructureerd ontleed en uitgediept.
De boeken worden uitgebracht in hardcover en bevatten zeer veel foto's van uitstekende kwaliteit. De foto's dragen zeker bij tot de uitstraling van de reeks. De lay-out is verrassend en afwisselend, en er is weinig gewone doorlopende tekst, waardoor de boeken goed aangepast zijn aan de doelgroep. Het lettertype wisselt af, niet ten koste van de leesbaarheid. Je ziet dat er goed over nagedacht is.
Het voordeel van actualiteitsboeken is dat ze inspelen op wat op een bepaald moment, en op ko…Lees verder
In overwegend korte zinnen wordt in een naar een roman tenderende stijl het onbaatzuchtige leven van de Belgische boerenzoon Jozef De Veuster (1840-1889) indringend belicht, door een krantenjournalist. Het accent ligt vooral op de periode 1863 tot 1889, waarin hij als (de nu wereldvermaarde) pater Damiaan, missionaris van de congregatie 'Heilige Harten van Jezus en Maria', ook wel 'Picpussen' geheten, met gevaar voor eigen leven op de Hawaiï-eilanden werkzaam was. Centraal staat zijn baanbrekend werk voor het welzijn en menswaardig sterven van de tot dan toe verstoten leprozen op het schiereiland Kalaupapa, waar hijzelf na zestien jaar ook aan de besmetting overlijdt. Afwisselend wordt teruggeblikt op zijn jeugd en opleiding en ingegaan op het fenomeen lepra, de geografische ligging van zijn werkterrein, het lot van de bewoners toen en de huidige situatie daar. Ter aanvulling o.a. getuigenissen van enige huidige leprapatiënten en andere zieken die genazen onder voorspraak van pater Da…Lees verder

Over Dirk Musschoot

Dirk Musschoot (Gent, 23 mei 1961) is een Belgische journalist en schrijver.

Biografie

Musschoot groeide op in de Gentse wijk Malem. Hij studeerde voor leraar, maar raakte in het begin van de jaren 80 al gauw betrokken bij de vrije radio in Gent, waar hij actief werd bij radio Malinda, dat later van naam veranderde in Radio Go, met Zaki. Later stapte hij op vraag van Walter Capiau over naar de nieuwe zender Gentse Radiovereniging (GRV). Toen die zender ophield, trok hij naar Radio Plus, waar hij het programma "Kouten" presenteerde en met schrijver Karel Verleyen het jongerenprogramma "Tienertijd" maakte.

Ondertussen was Musschoot in 1985 actief op het kabinet van eerste minister Wilfried Martens. In 1986 stopte hij met radio en ging werken op de voorlichtingsdienst van de stad Gent. Karel Verleyen was hoofdredacteur van het jongerentijdschrift Top en op zijn vraag schreef Musschoot enkele reportages voor het tijdsc…Lees verder op Wikipedia